30 SRPSKIH VATROGASACA KRENULO U POMOĆ GRCIMA! Pripadnici Sektora za vanredne situacije spasavaće ljude i imovinu u regiji Evros
Ispraćaj srpskih vatrogasaca, Foto: MUP

Dogovor Aleksandra Vučića i Kirijakosa Micotakisa

30 SRPSKIH VATROGASACA KRENULO U POMOĆ GRCIMA! Pripadnici Sektora za vanredne situacije spasavaće ljude i imovinu u regiji Evros

Društvo -

Na osnovu dogovora predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i premijera Republike Grčke Kirijakosa Micotakisa, po nalogu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova uputio je u Grčku 30 vatrogasaca-spasilaca kao pomoć u gašenju požara u toj zemlji.

Pred polazak
Pred polazakfoto: MUP

U Grčku je krenulo 30 pripadnika Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova iz Beograda, Smedereva, Novog Sada, Niša, Jagodine i Pančeva i iz Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice, sa četiri kombija, dva terenska vozila i ličnom zaštitnom opremom i opremom za gašenje požara na otvorenom prostoru.

Strašne slike iz Grčke
Strašne slike iz Grčkefoto: EPA/Kostas Tsironis

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić ispratio je vatrogasce-spasioce u Nišu i izrazio zadovoljstvo što imamo potrebne kapacitete da pomognemo zemljama kojima je pomoć neophodna.

Luka Čaušić sa vatrogascima
Luka Čaušić sa vatrogascimafoto: MUP

- Ovo je drugi put ove sezone da šaljemo pomoć našim grčkim kolegama u, rekao bih, najizazovnijoj požarnoj sezoni za Grčku. Naše kolege će biti upućene u regiju Evros oko mesta Aleksandropolis. Prema podacima koje imamo iz Evropskog koordinacionog centra za vanredne situacije, radi se o požaru koji je možda najveći u poslednjih dvadeset godina u Grčkoj. Trenutno je oko 67.800 hektara opožarene površine. Svakako da će, nažalost, ta brojka još da raste, ali mi smo tu da pomognemo i šaljemo upravo ono što su naše grčke kolege tražile od nas - dobro obučene, spremne ljude sa zaštitnom opremom i individualnom opremom za gašenje - rekao je Čaušić.

1 / 4 Foto: MUP

Naglasio je da vatrogasci-spasioci Sektora za vanredne situacije MUP-a gde god da odu daju sve od sebe da pomognu kolegama i građanima i poželeo im da se živi i zdravi vrate svojim porodicama.

požari u regiji Evros
požari u regiji Evrosfoto: EPA/Kostas Tsironis

- Vatrogasci-spasioci Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova gde god da odu, sasvim sigurno, nesumnjivo, osvetlaju obraz Republici Srbiji zato što su dobro obučeni i što zaista daju sve od sebe da pomognu i kolegama i ljudima tamo gde su upućeni - poručio je Čaušić, podsetivši na intervencije u Turskoj, Grčkoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini u kojima su u prethodnom periodu učestvovali pripadnici Sektora za vanredne situacije.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track