U JADRANSKOM MORU 46 NOVIH VRSTA RIBA, NEKE SMRTONOSNE ZA LJUDE! Morski psi fantastični naspram njih, sardina uskoro neće biti
velike promene u eko sistemu, Foto: Horizon International Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

sve se menja

U JADRANSKOM MORU 46 NOVIH VRSTA RIBA, NEKE SMRTONOSNE ZA LJUDE! Morski psi fantastični naspram njih, sardina uskoro neće biti

Društvo -

Riblji fond u Jadranskom moru smanjuje se zabrinjavajućim tempom, na to utiču prekomerni izlov, klimatske promene i doseljavanje novih vrsta riba koje ugrožavaju postojeću riblju populaciju.

- Ribolovstvo i naši riblji resursi su imaju velike poteškoće, klimatske promene su veliki problem, Jadran koji smo znali nestaje - rekao je u razgovoru za Hinu Alen Soldo, profesor na Odeljenju za studije mora Sveučilišta u Splitu.

u jadranskom moru su sada i neke nama nepoznate ribe
u jadranskom moru su sada i neke nama nepoznate ribefoto: Profimedia

U većini mediteranskih zemlja, uključujući i Hrvatsku, plava riba je glavni deo celokupnog izlova, ribarska industrija boji se da će zbog prevelikog ulova ribolov biti zaustavljen, a administrativne mere su ili drastične ili zakasnele.

- Odavno sam upozoravao da će stanje plave ribe u Jadranu, srdele i inćuna, doći na niske grane. Kada se to desilo EU je tražila drastično smanjenje ulova, pa čak i zaustavljanje. Tada su počele mere koje više ne funkcionišu - kaže Soldo.

Predlaže da se na određeno vreme na nekom području uvede potpuna zabrana ribolova, ako se lovi premlada riba koja se još nije izmrestila.

Puko smanjenje količine ulova bez mogućnosti razmnožavanja (mrešćenja) danas više ne funkcioniše. Nije isto ulovite li 50.000 tona ribe koja se već izmrestila ili 50.000 tona male nedorasle ribe. Bavimo se vatrogasnim merama umesto da budemo preventivni, smatra Soldo.

Soldo takođe upozorava da invazivne (doseljeničke) vrste riba menjaju Jadransko more.

Srebropruga napuhača
Srebropruga napuhačafoto: Shutterstock

- Jedna od najinvazivnijih vrsta, riba lav, lani je prvi put zabeležena na našem delu obale, a ove godine već nekoliko puta. Poznato je da je ta riba na mnogim mestima u Sredozemlju promenila prirodno okruženje - upozorava Soldo.

Naučni savetnik na splitskom Institutu za oceanografiju i ribarstvo Jakov Dulčić ističe da je tokom poslednja tri desetleća zabeležen dolazak 46 novih vrsta riba u Jadransko more, u kojem živi više od 460 vrsta riba.

Kaže da je jedna od najgorih invazivnih vrsta u Sredozemnom moru vatrenjača uočena kod Visa na dubini od 15 metara u avgustu 2021, te u avgustu ove godine kod Korčule.

Širenje vatrenjača, poreklom iz Indo-Pacifika, olakšava nedostatak domaćih grabljivica, to jest morskih pasa koje se prekomerno izlovljava.

Sve je manje morskih pasa
Sve je manje morskih pasafoto: Cyrille Mulard / AFP / Profimedia

- Vatrenjača prelepo izgleda, ali treba voditi racuna da njezin ubod može čak biti smrtonosan. Ipak, može se pripremati za hranu bez ikakvog straha - objašnjava Dulčić.

Stručnjake zabrinjava što agresivni osvajači ugrožavaju domicilne vrste riba, a neke od njih su opasnost po zdravlje ljudi.

- Jedan od primera je kamena riba u istočnom Sredozemlju, čiji ubod može biti fatalan. Jedna od najubojitijih je plavotočkasta trumpetača, koju zbog brzog osvajanja Mediterana nazivaju i "lesepsijski sprinter'".

Kurir/Poslovni.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja