"U JAPANU SVI SE KLANJAJU CARU, A ON KLEČI PRED PROFESORIMA!" Perović o profesorki Stevanović iz Trstenika: Srbija je ovo izgubila
Foto: Kurir TV, Privatna Arhiva

kurir tv

"U JAPANU SVI SE KLANJAJU CARU, A ON KLEČI PRED PROFESORIMA!" Perović o profesorki Stevanović iz Trstenika: Srbija je ovo izgubila

Društvo -

Slučaj profesorke Marije Stevanović iz Trstenika, koja je prošle godine pretrpela nasilje od strane trojice učenika, kada su joj tokom predavanja izvukli stolicu i pritom celokupnu scenu snimali, potresao je Srbiju i odraz je realnog stanja u školstvu u Srbiji. Njena borba ne prestaje, a kako je Kurir televizija saznala nakon preživljenog stresa, predstoji joj još egzistencijalnih pitanja.

Marija Stevanović, Trstenik
foto: Printscreen Prva TV, Privatna Arhiva

Kako je njen fond časova smanjen na minimalni i bezmalo nepostojeći od pet odsto, što je skoro pa tehnološki višak, ovim povodom, nakon što se ona oglasila za gledaoce Kurir televizije, o tome je razgovarao i advokat Nebojša Perović u jutarnjem programu Redakcija.

06:23

OGLASILA SE PROFESORKA IZ TRSTENIKA

Kako je javnost Srbije stala na stranu profesorke, koja je nakon iživljavanja učenika i telesnih povreda doživela da zbog pomenutog ne može ponovo da se zaposli, Perišić se pita zašto se baš njoj ovo dešava?

- Ako je profesorka tri meseca bila na bolovanju, zamislite koliko je njoj bilo neprijatno kada zna da je cela Srbija svesna. Naš kolektiv je sa više osećanja trebalo da pristupi. Nama advokatski kodeks ne dozvoljava da unapred pričamo o sudskim postupcima, ali sud može naložiti privremenu meru i da se fond časova vrati. Sud može naložiti to- rekao je Perišić.

Nebojša Perović
foto: Kurir tv

Koliko ima sukoba među školarcima, toliko ima i sukoba među profesorima.

- U Japanu svi se klanjaju caru, a car se klanja samo i jedino učitelju! Kod nas se izgubilo da profesori prave čoveka, koji je vredan i radan, nego sve imamo neku pedagogiju i psihologiju i metodologiju. Profesor sada o svemu piše izveštaj. Prigovori se zloupotrebljavaju, nakon par dana jedinica vrlo brzo može da bude četvorka. Mislim da pristup obrazovanju mora da bude drugačiji - rekao je Perović i upitao:

- Zašto se u Engleskoj i dalje zna da se učitelj pita? Prave škole su u potpunosti one koje stvaraju ličnost i nekog ko je radan i vredan i da otkriju da li neko ima sklonosti ka nečemu i da na taj dar upute.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

06:23

OGLASILA SE PROFESORKA IZ TRSTENIKA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track