OLUJA 'DANIJEL' KOJA JE POPLAVILA GRČKU, SADA CILJA NA SRBIJU? Meteorolog Todorović otkrio tačnu POZICIJU ciklona i njegovu METU
Foto: Kurir Televizija, Shutterstock, Printscreen/Youtube/ ITV News

KURIR TV

OLUJA 'DANIJEL' KOJA JE POPLAVILA GRČKU, SADA CILJA NA SRBIJU? Meteorolog Todorović otkrio tačnu POZICIJU ciklona i njegovu METU

Društvo -

Najmanje 14 osoba je nastradalo u kišnoj oluji koja je pogodila delove Grčke, Turske i Bugarske.

U Grčkoj su rekordne padavine izazvale najmanje tri smrti u blizini centralnog grada Volosa, a tri osobe se vode kao nestale. Vatrogasna služba je saopštila da je jedan muškarac poginuo kada se zid obrušio na njega. Među onima koje je u Grčkoj zadesila stravična oluja zvana "Danijel", našlo se i desetak srpskih turista, koji letuju na Pilionu. Oni su kontaktirali ambasadu Srbije u Atini.

poplave, Grčka
foto: Facebook/Takis Kwstas Tsioukas, Facebook/Giannis Xatzis

Oluja "Danijel" je u Grčkoj prouzrokovala je klizišta, oštetila mostove, srušila stubove za prenos električne energije i odnela desetine vozila u nabujalim vodama.

Meteorolog Nedeljko Todorović gostovao je u jutarnjem programu Kurir televizije gde je prognozirao koje su sledeće mete ove oluje "Danijel", ali i kada možemo očekivati da će se potpuno ugasiti.

- Centar se sada premešta dalje na jug. Sada je u poziciji između juga Grčke, Sicilije i Libije. Tu će da se zadržava i slabo je pokretan. Uslovljava pljuskove i grmljavinu i uglavnom je na otvorenom moru i malo južnije. U narednih dva dana polako će da slabi i kretaće se ka Libiji. Tako da će danas, duž obale Sredozemlja u Libiji biti grmljavine i pljuskova što je relativno retka pojava. Možda čak zahvati i jedan deo Egipta, ali se polako gasi. Mislim da će u subou ili nedelju da se u potpunosti ugasi. Što se tiče Bugarske i Turske, oluja je tamo već prestalo. Čak je i sever Grčke mirniji. Možda još danas bude pljuskova između Soluna i Larise , ali dosta manjeg intenziteta - rekao je Todorović.

02:21

OLUJA DANIJEL KOJA JE POPLAVILA GRČKU, SADA CILJA NA SRBIJU? Meteorolog Todorović otkrio tačnu poziciju ciklona i njegovu METU

Što se tiče zabrinutosti oko mogućeg prelaska ciklona na naše područje, Todorović je uverio da to neće biti slučaj.

- Jedan deo oluje bi trebao da dođe danas preko Albanije i Makedonije do Crne Gore, ali u skromnom izdanju. Ponegde kratkotrajne kiše i slab ljusak sa grmljavinom. To se odnosi na deo između Bara i Ulcinja gde su moguće padavine, a već gore severnije ka Boki, vetar se neće, kao ni padavine, primetiti. Što se tiče Srbije, oluja će nas izbeći - istakao je Todorović.

Oluja "Danijel"

Poplave su prouzrokovale najmanje 14 žrtava u Grčkoj, Bugarskoj i Turskoj, pri čemu se strahuje da će broj žrtava i dalje rasti.

U centralnoj Grčkoj, gde je jaka kiša izazvala poplave u kućama i preduzećima, potvrđena je smrt tri osobe, dok se četiri smatraju nestalim.

U Turskoj je najmanje sedam ljudi izgubilo živote usled obilnih poplava na severozapadu zemlje.

Bugarska je takođe pretrpela gubitke sa četiri osobe koje su stradale u olujnim kišama duž Crnog mora, koje su pogodile obalu u utorak.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:21

GRCI BRZO ČISTE I SREĐUJU PLAŽE, EVO KADA ĆE SE SVE VRATITI U NORMALU Lainović o oluji Danijel: Ako idete sami, morate imati OVO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track