KAKO ZAPRAVO FUNKCIONIŠE DETEKTOR LAŽI? Poligrafista otkrio kako uspeju da razotkriju osumnjičene! Evo kad se PREKIDA SASLUŠANJE
Foto: Shutterstock, Privatna arhiva

KURIR TV

KAKO ZAPRAVO FUNKCIONIŠE DETEKTOR LAŽI? Poligrafista otkrio kako uspeju da razotkriju osumnjičene! Evo kad se PREKIDA SASLUŠANJE

Društvo -

Instant upotreba "detektora laži" dovela je do toga da mu se još manje veruje nego inače. Osim osumnjičenih za krivična dela, na ovim mašinama sve češće završavaju i zaposleni u privatnim firmama. Reč je o poligrafu.

Kako poligraf funkcioniše i koliko pomaže u otkrivanju istine, objasnio je u emisiji "Puls Srbije" Dragiša Mališić, poligrafista.

Dragiša Mališić
foto: Kurrir tv

U zavisnosti od toga koji je zločin i razlog istraživanja, Mališić pojašnjava:

- Sve se dešava pod uslovom da je ispitanik psihofizički zdrav. Pre nego što i stigne da odgovori njegov mozak je već prepoznao pitanje. Iskusan poligrafista ne sme da pogreši prilikom očitavanja i ispitivanja - objasnio je Mališić.

Na pitanje voditelja šta ako ispitanik dođe pod uticajem smirujuće droge, sagovornik je odgovorio da se pre svega rade testovi pred testiranja.

- Poligrafista ne može da detektuje sedative, ali on ima reakcije, a ako ispitanik slaže na relevantno pitanje, a reakcija je ista kao i na nerelevantno pitanje onda nema daljeg ispitivanja. Osoba može biti nepodobna i u sledećem ispitivanju, što znači da se ne može ispitivati tim putem - kazao je Mališič.

02:20

NEVEROVATNA UČINKOVITOST U OTKRIVANJU UBICA: Poligrafista otkrio cake pomoću kojih STOPROCENTNO ZNAJU ko laže ili pokušava!

Uglavnom se informacije dele na istinite i neistinite prema sledećim iskustvima sagovornika Kurir TV:

- Idealno pitanje poligrafiste je "znate li šta žele od vas". U privatnoj praksi to su najčešće krađe, dok je u policiji lepeza krivičnih dela. Kada optuženi ne zna šta hoće od njega, to je najbolje za poligrafistu. Ako stvarno ne zna i ne laže, onda je to najbolje ispitivanje i najrelevantnije. A ako je rekao da ne zna, a slagao je i to je takođe dobar pokazatelj za dalje - pojasnio je Mališić.

Osoba kada slaže, ima reakcije, koje je nemoguće generalizovati.

- Svaka osoba ima specifične reakcije dok laže, a procena se vrši na poligarafskim reakcijama, na osnovu disanja, rada srca, tako da te reakcije nekada budu jako izražene, a nekada su nijanse. Ja kao poligrafista mogu da pogrešim, ali aparat nikad! Ključna stvar su pitanja - kada su ona kako treba on onda dobija prave rekacije - istinu ili laž - rekao je Mališić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

01:11

U SVETU PRETI NESTAŠICA 5 NAMIRNICA! Stručnjak nema dilemu: Srbiju to ne može pogoditi, OSIM U JEDNOM EKSTREMNOM SLUČAJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track