"ODUZIMANJE AUTOMOBILA ĆE DELOVATI POZITIVNO NA VOZAČE!" Milan Božović o ZAKONU koji je će od danas SVE PROMENITI
Foto: MUP

KURIR TV

"ODUZIMANJE AUTOMOBILA ĆE DELOVATI POZITIVNO NA VOZAČE!" Milan Božović o ZAKONU koji je će od danas SVE PROMENITI

Društvo -

Milan Božović, stručnjak za saobraćaj, gostovao je u emisiji Puls Srbije gde je govorio o novom Zakonu o bezbednosti saobraćaja koji je usvojen od danas.

Oduzimanje vozila omogućeno je izmenom člana 295 koji umesto isprave propisuje oduzimanje predmeta, odnosno vozila, od vozača koji je u poslednje dve godine osuđivan za teže prekršaje.

Kako su ranije objasnili nadležni, vozila će se oduzimati onim vozačima koji su zatečeni u vršenju težeg prekršaja a ustanovi se da su u protekle dve godine pravnosnažno osuđeni za najmanje dva teža prekršaja. U takvim slučajevima policijski službenik će moći da privremeno oduzme vozilo kojim je učinjen prekršaj na licu mesta do okončanja postupka pred nadležnim sudom koji može da traje i do godinu dana, nekada i više.

01:07

ODUZIMANJE AUTOMOBILA ĆE DELOVATI POZITIVNO NA VOZAČE! Milan Božović o ZAKONU koji je će od danas SVE PROMENITI

- Mislim da treba da pustimo da vidimo kako će to reagovati na vozače. Mislim da će delovati pozitivno jer vi u tom trenutku znate da imate nešto, a ne možete da koristite. To je kao kada vam neko stavi sladoled u izlog, vama se jede sladoled, ali vi možete samo da gledate - rekao je Božović.

Ovo je 18 prekršaja koji se smatraju najtežim i zbog kojih će biti oduzimano vozilo:

1. Vožnja pod dejstvom alkohola sa više od 1,2 promila 2. Odbijanje alkotestiranja ili drogatestiranja 3. Prekoračenje brzine za više od 80 km/h izvan naselja 4. Prekoračenje brzine za više od 70 km/h u naselju 5. Prekoračenje brzine za više od 60 km/h u zoni škole ili zoni „30" 6. Prekoračenje brzine za više od 50 km/h u zoni usporenog saobraćaja 7. Prevoz deteta mlađeg od 12 godina na mestu suvozača 8. Prevoz deteta mlađeg od 12 godina na mestu koje nije predvideno za sedenje 9. Prolazak kroz najmanje dva crvena svetla na semaforu u razmaku kraćem od 10 minuta 10. Preticanje kolone vozila preko pune linije 11. Vožnja bez položene ijedne vozačke kategorije 12. Vožnja tokom mere zabrane upravljanja vozilom 13. Vožnja nakon oduzimanja vozačke dozvole zbog nakupljenih kaznenih poena 14. Vožnja za vreme privremenog isključenja iz saobraćaja 15. Vožnja noću na neosvetljenom putu bez ijednog uključenog svetla na vozilu 16. Preticanje ili obilaženje vozila koje se zaustavlja ili se zaustavilo radi propuštanja pešaka na pešačkom prelazu 17. Preticanje kolone pod pratnjom 18. Nepropuštanje vozila pod pratnjom

Božović se potom dotako prekršaja zbog kojih se oduzima vozilo.

- Svi ti prekršaji su karakteristični i vezuju se za saobraćajne nezgode sa teškim posledicama. Dakle, sve su to radnje kada pogledamo saobraćajne nezgode sa poginulima, ima tih elemenata u ponašanju vozača koji su učestvovali u saobraćajnoj nezgodi sa poginulima - rekao je Božović.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

03:14

ZBOG ČEGA SU NESREĆE POSTALE SVAKODNEVNE? Stručnjak za saobraćaj upozorio vozače: Ona parola REŠIĆU TO BRZO NE PROLAZI!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track