Najnovije vesti

NA OVA 3 SIMPTOMA KORONE SE SVI ŽALE Raste broj ZARAŽENIH, srpska doktorka otkriva kako da se ZAŠTITIMO! Evo šta treba da znate
Foto: Ana Paunković

PODSOJ "ERIS"

NA OVA 3 SIMPTOMA KORONE SE SVI ŽALE Raste broj ZARAŽENIH, srpska doktorka otkriva kako da se ZAŠTITIMO! Evo šta treba da znate

Društvo
09:07h

Lekari tvrde da je ova vrsta i dalje pod kontrolom i da za sada nema komplikovanijih kliničkih slika

Nedavno je u Srbiji potvrđeno prisustvo novog soja korone "Eris", a glavobolja, malaksalost i temperatura su najčešći simptomi na koje se ljudi trenutno žale. U poslednjih sedam dana kovid je potvrđen kod 1.529 osoba.

Iako je epidemija korone zvanično završena, novi podsoj vrste omikron, nazvan "Eris" stigao je i u Srbiju. Broj zaraženih od ovog virusa udvostručio se u poslednjih nekoliko dana. Lekari tvrde da je ova vrsta i dalje pod kontrolom i da za sada nema komplikovanijih kliničkih slika. Kako leto odmiče, jesen će nam osim korone, doneti grip, prehlade, a sa hladnijim vremenom stižu i respiratorne tegobe.

KC Niš, kovid, kovid bolnica, korona, doktori, lekari
foto: Ana Paunković

Kako vakcinama sačuvati zdravlje?

Ivana Begović Lazarević, načelnica jedinice za imunizaciju iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, kaže za "Blic" da bi bilo idealno ukoliko bismo bili vakcinisani i protiv korone i gripa, dok je za imunokomromitovane grupe stanovništva preporuka da obavezno vakcinišu i pneumokoknom vakcinom.

- Preporuka je za sve naše građane da se vakcinišu u predstojećoj sezoni čim stignu vakcine protiv gripa u domovima zdravlja. Treba da se obrate svom izabranom lekaru. To se primarno odnosi na osobe koje imaju pridružene bolesti poput srčanih bolesti, plućnih, bubrežnih, oSoba koje su dijalizi, osobe koje imaju maligne tumore u bilo kojoj fazi lečenja, neurološki bolesnici, oboleli od metaboličkih bolesti kao što su šećerna bolest, gojazni, trudnice bez obzira u kom su trimestru trudnoće i sve osobe koje se do sad nisu vakcinisale ili su primile samo dve doze vakcine protiv kovida. U Beogradu i Srbiji je trenutno dostupna monovalentna "fajzer" vakcina i bivalentna, odnosno kombinovana, "fajzer" vakcina - samo te su dostupne. Dok redovna vakcinacija protiv gripa kreće krajem septembra, početkom oktobra - kaže doktorka Begović Lazarević.

Ona ističe i da oni koji do sada nisu vakcinisani protiv korone takođe to mogu i sada da učine, a preporuka je i da posebno ugrožene grupe prime vakcinu protiv streptokokusa pneumonije.

- Svi koji nisu vakcinisani protiv korone, bez obzira da li su do sada preležali bolest, treba da prime. Samo je bitno da se sačeka mesec dana od zaražavanja i mogu da se vakcinišu. Mogu istovremeno da se prime i vakcine protiv gripa i protiv korone, samo treba da se daju u različite ekstremitete. Preporuka za sve hronične bolesnike je da se vakcinišu protiv pneumokoka koje kod takvih bolesnika mogu dovesti do ozbiljnih oboljenja poput zapaljenja pluća, sepsa i da iskomplikuje postojeće oboljenje. S tim da se ova vakcina prima jednom u životu, pa ukoliko su je nekad već primili ne moraju opet - rekla je Begović Lazarević.

koronavirus
foto: Shutterstock

Preporuke za nošenje maski

Prema rečima načelnika Infektivne klinike, prof. dr Gorana Stevanovića "Eris" za sada daje blagu kliničku sliku, posebno kod mladih. Ipak, kod osoba koje su starije, sa komorbiditetima, srčanim bolestima i preteranom gojaznošću, javlja se upale pluća.

S obzirom da raste broj zaraženih koronom, radna grupa Ministarstva zdravlja za postupanje u uslovima pandemije kovid 19 na sednici održanoj u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" donela je preporuke za postupanje na nivou primarne zdravstvene zaštite, bolničkih ustanova, kao i u vezi sa nošenjem maski u zdravstvenim ustanovama i vakcinacijom.

Od kraja prošle sedmice su posete zabranjene i u Institutu za onkologiju i radiologiju, jer je za dve nedelje kod 40 pacijenata i desetoro zaposlenih potvrđena korona. Nošenje maski je obavezno, a za sve koji čekaju prijem na operaciju neophodan je PCR test ne stariji od 72 sata.

Osim na gornji respiratorni trakt, korona zahvata i njegove donje delove. Dr Nebojša Bohucki kaže da kod mladih i osoba do oko 65 godina zahvata gornje respiratorne puteve, i najčešći simptomi su nalik prehladi, kijavica, temperatura, konjuktivitis, malaksalost, kašalj i bol u grlu. Kod starijih od 65 i mlađih hroničara mogu biti zahvaćena i pluća i javlja se teža klinička slika.

- Pre svega od korone čuvamo starije i one koji imaju hronične bolesti. Mi u zdravstvu čuvamo i sebe da ne bismo njih zarazili kada dođe do kontakta. Posebno treba da budu na oprezu gojazne, osobe sa metaboličkim poremećajima i neizlečivim oboljenjima – poručuje dr Bohucki.

Kurir.rs/Blic

Bonus video:

01:35

PORAST ZARAŽENIH KORONOM U KRAGUJEVCU! Dr Kojić: Ove nedelje preko 50 pozitivnih, a evo koji su NOVI SIMTOMI OBOLELIH

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track