DRONSKA REVOLUCIJA: Srpska odbrambena industrija udara iznad svoje kategorije! Moć naše vojske videće se od ponedeljka! (FOTO)
Foto: www.partner.mod.gov.rs

međunarodni sajam naoružanja "Partner 2023"

DRONSKA REVOLUCIJA: Srpska odbrambena industrija udara iznad svoje kategorije! Moć naše vojske videće se od ponedeljka! (FOTO)

Društvo -

Pored nove generacije "nore" i "miloša", posetioci će od ponedeljka na Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner 2023" moći da vide i vazduhoplove s posadom i bez nje, najavio je pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović.

U periodu između dva sajma, Vojnotehnički institut i domaća odbrambena industrija Srbije razvili su 66 novih sredstava. Na sajmu će biti prikazano 26 noviteta borbenih sistema iz domaćeg razvoja, kao i nekoliko noviteta nastalih u okviru saradnje sa ino-partnerima.

Nenad Miloradović
Nenad Miloradovićfoto: MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE Jovo Mamula

- Na sajmu ćemo videti novu generaciju "nore", sistem se zove "perun" i on je specijalno modifikovan prema zahtevima Vojske Srbije. To će biti premijerno prikazivanje. Videćemo i novu generaciju vozila "miloš" pojačanih karakteristika, takođe specijalno dizajniranih prema planovima razvoja Vojske Srbije, naših novih mobilnih jedinica - rekao je Miloradović u obraćanju medijima.

Osim toga, posetioci će moći da vide i novorazvijene artiljerijsko-raketne sisteme, sisteme PVO, modernizovana borbena vozila, nova oklopna vozila, vazduhoplove, besposadne vazduhoplovne i kopnene platforme, protivoklopne sisteme, telekomunikacione sisteme i sisteme upravljanja vatrom, vozila, kao i različite vrste vodenih i nevodenih raketa i širok dijapazon savremenog naoružanja i vojne opreme iz domaće proizvodnje.

Miloradović je istakao da, kako je usled dešavanja u Ukrajini dostupnost naoružanja sve manja, ključna stvar u bezbednosnom sektoru jeste imati domaću industriju koja je sposobna da se adaptira i prioritetno sopstvenoj vojsci isporuči sve što joj je potrebno.

UGOVARANJE POSLOVA

Izvoz kapitalnog naoružanja

Miloradović je rekao da će strani izlagači prikazati svoje novitete, sa težištem na ono što se očekuje da će biti od interesa za Vojsku Srbije. Takođe, on je istakao da je sajam "Partner 2023" idealna prilika za ugovaranje novih izvoznih poslova.

- Tokom sajma se očekuje potpisivanje značajnih ugovora sa ino-partnerima za izvoz kapitalnog naoružanja kojim se oprema i Vojska Srbije. Na taj način će se smanjiti cena njegove proizvodnje i imaće pozitivan uticaj na relaksiranje budžeta Ministarstva odbrane - zaključio je Miloradović.

- Kada je u pitanju dronska revolucija, otišli smo dosta ispred nekih većih i razvijenijih zemalja. Znatno smo investirali i naša vojska se sada intenzivno oprema besposadnim platformama koje znatno utiču na sposobnosti vojske, kako vazduhoplovne, tako i zemaljske. Naša vojska se konstantno adaptira novim uslovima. Prati šta se dešava, spremna je i organizaciono i tehnološki za nove situacije koje je mogu snaći na bojištu - rekao je Miloradović i dodao da je naša odbrambena industrija stekla reputaciju nekog ko udara iznad svoje kategorije.

On je istakao da nema mnogo zemalja koje organizuju ovakve sajmove i dodao da je uveren da će ovogodišnji sajam nadmašiti prethodni.

1 / 10 Foto: www.partner.mod.gov.rs

- Svake godine sajam okuplja sve veći broj izlagača. Ove godine ćemo imati 154 izlagača, imaćemo 30 vojno-državnih delegacija, vrlo visokog nivoa, od nivoa ministara do pomoćnika ministara i ekspertskih timova nadležnih za razvoj naoružanja i opremanje naoružanjem tih vojski. Očekujemo više od 7.000 profesionalnih učesnika i posetilaca - rekao je Miloradović.

Priliku da se upoznaju sa dostignućima u oblasti istraživanja, razvoja i proizvodnje naoružanja i vojne opreme i odbrambenih tehnologija, kao i potencijala Srbije u ovoj oblasti, imaće svi zainteresovani građani 28. septembra, poslednjeg sajamskog dana.

Sajam će biti održan na Beogradskom sajmu, u halama 1, 4 i 2A, kao i na otvorenom prostoru Beogradskog sajma.

REČNA FLOTILA

Bojeva gađanja ciljeva na vodi

Vojska Srbije, rečna flotila
foto: Ministarstvo odbrane

Pripadnici Rečne flotile realizovali su juče, na privremenom poligonu Vojske Srbije kod Titela na Tisi, bojeva gađanja ciljeva na vodi iz brodskog naoružanja. Dejstvovano je topovima 20 mm sa rečnih višenamenskih i patrolnih brodova po ciljevima koji su simulirali neprijateljske plovne objekte.

Pogođeni su svi ciljevi predviđeni za uništenje, što govori o visokom nivou osposobljenosti brodskih posada za pružanje podrške snagama Kopnene vojske u operacijama u zahvatu unutrašnjih plovnih puteva i efikasnu upotrebu sredstava u naoružanju Rečne flotile.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track