UŽAS! MAJCI UKRALI BEBU, A REČENO JOJ DA JE PREMINULA Advokat: Grob deteta ne postoji, rekli joj: Mladi ste dobićete drugo (VIDEO)
Foto: Kurir televizija

krađa beba

UŽAS! MAJCI UKRALI BEBU, A REČENO JOJ DA JE PREMINULA Advokat: Grob deteta ne postoji, rekli joj: Mladi ste dobićete drugo (VIDEO)

Društvo -

Više hiljada roditelja u Srbiji nastavlja potragu za istinom o svojim bebama za koje im je u porodilištima rečeno da su umrle, u šta sumnjaju, jer mnogi od njih nikada nisu dobili ni tela dece, ni prateću dokumentaciju. Afera ukradenih beba, početkom 2000-ih otvorila je pitanja o stotinama beba koje su od 1960-ih nestajala nakon porođaja, a do danas niko još nije odgovarao. Postoji određeni obrazac kad je u pitanju krađa beba, a porodilje ne dobijaju na uvid prateću dokumentaciju, poput umrlice, kako bi proverile navodnu smrt deteta. Majke po zakonu imaju pravo na lični uvid, kao i pravo da preuzmu i sahrane dete.

bebe
foto: Kurir televizija

- U mom konkretnom slučaju gde sam imao jedan bračni par iz okoline Pančeva rekli su da je dete preminulo. Međutim, majka je na porođaju rekla da je čula plač deteta i videla ga i sve, da bi posle nekoliko sati bila upitana "koliko imate dece", ona je rekla "imam jedno", a on kažu "vi ste mladi dobićete drugo" . Posle procedure koja je još uvek u toku mi smo došli do saznanja da ne postoji grob tog deteta - kaže Tomislav Bojković, advokat. Krađa beba je najteži oblik krivičnog dela, jer urađeno od strane organizovane kriminalne grupe i prema maloletnom licu.

bebe
foto: Kurir televizija

- Ovo je Mlađan Radivojević. On je žrtva trgovine ljudima, jer je odmah posle rođenja otet od svoje biološke majke, prodat i dat na usvajanje. Žrtva trgovine ljudima su i njegovi roditelji. Milica se porodila u kruševačkoj bolnici u martu mesecu 1981. godine i posle dva dana su rekli Milici vaša beba je umrla, idi kući. Milicu su tokom noći izbacili iz porodilišta i poslali kući - rekla je Milena Janković, predsednik udruženja "Nestale bebe Beograda". Srbija je prva država na Balkanu koja je donela Zakon o utvđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala u porodilištima. U prethodne tri godine sudovi su doneli preko 600 sudskih odluka gde je izrečeno da su deca nestala i da nema dokaza da su preminula.

03:50

UŽAS! MAJCI UKRALI BEBU, A REČENO JOJ DA JE PREMINULA! Advokat: Grob deteta ne postoji, rekli joj: Mladi ste dobićete drugo

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

02:54

U ZDRAVSTVENI CENTAR GNJILANE DOLAZE I IZ CENTRALNE SRBIJE! Sestra sa ginekologije: Ponosni smo, kod nas rodilo čak 1002 bebe!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja