EL NINJO STIŽE: Evo kako će ovaj FENOMEN uticati na vreme u Evropi i regionu!
Foto: Nemanja Nikolić

nove prognoze

EL NINJO STIŽE: Evo kako će ovaj FENOMEN uticati na vreme u Evropi i regionu!

Društvo -

Prema najnovijoj prognozi, izvesno je da će na vreme u Evropi i na naš region uticati jedan od najpoznatijih fenomena klimatskih sistema El Ninjo.

Prognoza "Severe Weather Europe" predviđa da će El Ninjo uticati na predstojeću zimu. El Ninjo je, kako objašnjavaju meteorolozi, jedna od faza složenog sistema pod nazivom El Ninjo – južna oscilacija (ENSO), zbog čega su El Ninjo i ENSO često u upotrebi kao sinonimi.

U pitanju su oscilacije u određenim periodima u karakteristikama okeana i atmosfere tropskog dela Pacifika. Nastaju kao posledica interakcije između vazduha i vode, a mogu da se uoče putem izmene temperatura površinskog okeana. Fenomen prate i promene struja u okeanima, vetrova, pritiska u atmosferi i drugo.

Postoje tri faze – prva je neutralna, druga topla faza je najpoznatija i zove se El Ninjo, dok je treća hladna faza La Ninja.

Uticaj El Ninja na Evropu

"Severe Weather Europe" napominje da "ENSO globalno menja vreme, ali osim direktnog uticaja na Severnu Ameriku i druge bliže regione, mesta poput Evrope imaju i mnogo drugih faktora u igri pre nego što bilo kakav direktan vremenski uticaj dostigne ovoliko daleko od Tihog okeana".

Uz podatke evropskog modela, ECMVF, najčešće korišćenog i cenjenog sistema sezonskog predviđanja, "gledajući prosečnu sliku za Evropu, vidi se slaba prognoza snežnih padavina".

Više snega

Predviđa se da će veći deo kontinenta imati manje snežnih padavina nego što je uobičajeno, osim u delovima centralne Evrope i Skandinavije.

Decembarska prognoza snežnih padavina pokazuje veći deo kontinenta sa negativnim količinama snežnih padavina, osim na krajnjem severu Evrope. U januarskoj prognozi se vidi drugačija slika, sa potencijalom snežnih padavina u snažnom porastu u većem delu centralnih zemalja.

"Februar pokazuje još veći napredak. Više snežnih padavina predviđa se na većem delu kontinenta, osim u jugozapadnim i južnim delovima", najavio je "Severe Weather Europe".

Procena je da će snežnih padavina biti širom kontinenta, a meteorolozi zaključuju u sezonskoj prognozi da čak i kada su predviđanja takva da se očekuje manje snega, to ne znači da ga neće biti.

Kurir.rs/B92

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track