SUTRA JE PETAK 13. - NAJBAKSUZNIJI DAN! Sutra ne prolazite ispod merdevina i ne otvarajte kišobrane u kući
Foto: Dragan Kadić

sujeverje

SUTRA JE PETAK 13. - NAJBAKSUZNIJI DAN! Sutra ne prolazite ispod merdevina i ne otvarajte kišobrane u kući

Društvo -

Čuvena holivudska priča u nastavcima prvi put emitovana u bioskopima 1980. godine pod imenom "Petak trinaesti" bila je odlična potpora da se sujeverje o tom datumu kao najbaksuznijem dodatno proširi diljem sveta.

Tako pojedine kompanije u svojim avionima nemaju sedište broj 13, u nekim višespratnicama nedostaje 13. sprat već odmah ide 14, ima i hotela koji nemaju sobu sa tim "zloglasnim" brojem...

Mnogo je i pojedinaca kojima je ceo dan kad je petak 13. nekako nelagodan, sve očekuju da se nešto loše desi.

Mnogi u svetu veruju da petak 13. donosi nesreću
Mnogi u svetu veruju da petak 13. donosi nesrećufoto: Profimedia

A kad se spoje petak i broj 13, onda veruje se ne valja činiti ništa od onoga što se inače već smatra baksuznim poput prolaska ispod merdevina, pa otvaranja kišobrana u kući, prosipanja soli,a ako ste napolju valja izbegavati da crna mačka ne pređe put.

Odakle sve to sa sutrašnjim danom i datumom potiče? Nagađa se. Pa tako se potežu biblijski argumenti da su Adam i Eva izbačeni iz Edena u petak jer mu ona dala jabuku, da je potop počeo u petak i da je Noe krenuo u spasavanje, da je Hrist razapet u petak.

Povezuju datum i sa satanistima
Povezuju datum i sa satanistimafoto: Thinkstock

Neki vele i da je na satanističkim ceremonijama uvek prisutno 12 veštica i đavo. A broj 13 sa sve petkom je baksuzan još od 1307. godine, kada je francuski kralj izdao naređenje da se uhapse i pogube templari.

Ako verujete u sve ovo, onda znate šta vam je činiti sutra. Ako ne verujete, onda je sutra za većinu vas kraj radne sedmice.

Inače, naredni petak 13 je dogodine u avgustu.

Kurir.rs

Bonus video:

01:00

Mili doživeo maler na odmoru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track