DOBA ROMANOVIH KROZ IZLOŽBU „CARSKI PORCELAN“
Foto: Promo

DOBA ROMANOVIH KROZ IZLOŽBU „CARSKI PORCELAN“

Društvo -

Dvorski servisi na Danima Ermitaža

Kako je izgledala omiljena šoljica ruske carice Jelisavete Petrovne? Na kakvim tanjirima je serviran desert Aleksandru I? Koje su posuđe koristili ruski carevi na svadbenim banketima? Zašto je Rafaelovski servis pravljen čitavih dvadeset godina? Odgovore na ova i mnoga druga pitanja naći ćete na izložbi „Carski porcelan“.

Prvi Dani Ermitaža u Srbiji donose u Narodni muzej Srbije carske porcelanske predmete koje će domaća publika imati priliku da vidi od 24. okrobra do 24. novembra. Ovaj projekat govori o istoriji carske Rusije, o njenim vladarima od Jelisavete Petrovne do Nikolaja II, tradiciji dvorskog života, a rezultat je plodne saradnje Ermitaža i Narodnog muzeja Srbije.

Šoljice
foto: Promo

Centralni deo izložbe čine svečani carski servisi, dela dekorativne umetnosti nastala u Carskoj fabrici porcelana u Sankt Peterburgu. Od početka svog postojanja 1744. godine do revolucionarnih događaja 1917. godine, ova fabrika snabdevala je ruski carski dvor, i upravo tu su nastajali izuzetni porcelanski servisi sa monogramima vladajućih monarha. Veličanstveni setovi za jelo, desert, čaj i kafu napravljeni u Carskoj fabrici odlikuju se finim polihromnim slikanjem, elegantnim reljefnim elementima i bogatom pozlatom. Ovi luksuzni porcelanski predmeti svedoče o ličnom ukusu naručilaca, ali i stilovima i pravcima u svetskoj umetnosti, nivou industrijskog razvoja i značajnim istorijskim događajima. Uz porcelan, posetioci će imati priliku da vide medijske verzije portreta careva, rezidencija i dvorskih trpeza iz kolekcije Ermitaža.

Šoljice
foto: Promo

Prvi Dani Ermitaža u Srbiji su kulturna manifestacija od međunarodnog značaja koju organizuju muzej Ermitaž, Ministarstvo kulture Srbije i kompanija „Gasprom njeft“. Osim izložbe „Carski porcelan“ u Narodnom muzeju Srbije od 24. okrobra do 24. novembra biće prikazan i inkluzivni projekat „Nevidljiva umetnost” interaktivna izložba na kojoj će posetioci moći da shvate i osete šta znači kada i sami mogu da dodirnu muzejsko blago.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track