SUTRA JE VELIKI DAN U MANASTIRU TUMANE: Presvlače se mošti Svetog Jakova, veruje da on isceljuje, a delovi odeće daće se vernicima
Foto: Shutterstock, Manastir Tumane

liturgija počinje u 8.30

SUTRA JE VELIKI DAN U MANASTIRU TUMANE: Presvlače se mošti Svetog Jakova, veruje da on isceljuje, a delovi odeće daće se vernicima

Društvo -

Na devetu godišnjicu obretenja, 21. oktobra, biće presvučene mošti Svetog Jakova Tumanskog. U navečerije Tomindana sa svetih moštiju skinuta je stara odežda, čiji će delići na dan praznika biti podeljeni vernom narodu na blagoslov. Liturgija u manastiru Tumane počinje sutra u 08.30 časova.

Veruje se da se nad moštima Svetog Jakova Tumanskog (svetovno ime Radoje Arsović) obilno izliva Božja blagodat i da čine mnoga čudesa i isceljenja.

Sveti Jakov Tumanski
Sveti Jakov Tumanskifoto: Crkva Ub

Radoje Arsović rođen je 1894. godine u selu Kušići nadomak Ivanjice. Posle obrazovanja u Srbiji, u Francuskoj je uspešno završio studije i stekao dva doktorata iz filozofije na Sorboni, a iz prava u Mompeljeu. Bio je i ambasador Kraljevine Jugoslavije u Francuskoj.

A onda je tridesetih godina prošlog veka našao u Vrnjačkoj Banji kada je čuo propovedi vladike Nikolaja i sveštenstva. Napustio je službu i svetovni život i došao je kod vladike Nikolaja sa molbom da bude iskušenik.

Kažu da je tada vladika pred okupljenima zapovedio Radoju da ukloni sa staze pseći izmet. Dvostruki doktor nauka, bez gordosti i sujete, u smirenju i poslušnosti odmah je učinio kako mu je vladika zapovedio. Posramili su se od stida mnogi monasi a zadivljen vladika prihvatio je Radoja, budućeg Svetog Prepodobnog Jakova Novog Tumanskog.

Kao iskušenik prošao je sva monaška poslušanja. Slabo se i oskudno hranio, neretko otpacima od trpeze. Imao je samo dva para iznošenih mantija. Nikada nije legao u postelju, već se molitveno odmarao. Odlikovao se neobičnim darom ćutljivosti, opisuju ga na sajtu crkvaub.

U toku Drugog svetskog rata živeo je u manastiru Ljubostinji. Mučen je od komunista, ispovednički se upokojio, nakon žestokog batinanja u selu Rabrovu, u februaru 1946. godine. Po sopstvenom zaveštanju sahranjen je u manastiru Tumanu. Od tada pa do dana kada su mu svete netruležne mošti otkrivene 21. oktobra 2014. godine, njegov grob bio je stecište bogomoljaca, sveštenika, monaštva i vladika.

Sveti Arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve na redovnom zasedanju maja 2017. godine odlučio je da monaha žičkog Jakova uvrsti u diptih svetih pod nazivom Prepodobni Jakov Novi Tumanski i odredio da se praznuje 8. avgusta po starom, odnosno 21. po novom kalendaru, istoga dana kao i praznik Svetog Zosima Tumanskog.

Vernici ispred manastira Tumane
Vernici ispred manastira Tumanefoto: RTS Printscreen

Manastir Tumane nalazi se na desetak kilometar od Golupca. Po predanju koje je do danas živo, Tumane je kao svoju zadužbinu podigao kosovski junak Miloš Obilić, za koga se smatra da je živeo i vladao delom današnjeg Braničeva.

Predanje kaže da je Miloš lovio po šumama u okolini današnjeg manastira, te da je u lovu nehotice ranio pustinjaka Svetog Zosimu. Noseći podvižnika ka svom dvoru sa željom da mu spase život, na mestu gde je sada manastir svetac je molio da ga spuste i rekao Milošu: "Tu mani i pusti me da umrem". Naziv manastira se očuvao do danas kao i spomen na Svetog podvižnika Zosima, kome verni vekovima dolaze da zatraže blagoslov i duhovnu utehu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track