ŠUGA I VAŠKE NAPALE DECU, MINI EPIDEMIJE PRVO BUKNU U OVIM KOLEKTIVIMA: Lekari otkrili koga paraziti napadaju i kako se lečiti!
Foto: Shutterstock

roditelji zabrinuti

ŠUGA I VAŠKE NAPALE DECU, MINI EPIDEMIJE PRVO BUKNU U OVIM KOLEKTIVIMA: Lekari otkrili koga paraziti napadaju i kako se lečiti!

Društvo -

U beogradskoj osnovnoj školi "Braće Jerković" sredinom prošle nedelje se pojavila šuga I dok su roditelji učenika ove škole zabrinuti, dermatolozi kažu da se svake godine s početka proleća i na jesen pojavi mini epidemija šuge, ali i vašaka koje se najlakše šire u kolektivima odnosno vrtićima i školama.

Iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd GZJZ potvrđeno je za Kurir da je 19. oktobra ova ustanova obaveštena o pojavi šuge kod jednog učenika prvog razreda OŠ "Braća Jerković".

- Istog dana, kontaktirana je direktorka škole i naložene su mere za sprečavanje širenja oboljenja koje se primenjuju u slučaju pojave šuge u kolektivima, a koje je škola sprovela i dalje ih sprovodi. Obolelo je jedno dete. Prema Pravilniku o prijavljivanju zaraznih bolesti i posebnih zdravstvenih pitanja, oboljenje šuga ne podleže obaveznom prijavljivanju zaraznih bolesti, ali se na teritoriji Beograda ovo oboljenje prijavljuje preko zbirnih prijava na nedeljnom nivou.

šuga
foto: Vikipedia

Šuga se može registrovati tokom cele godine uglavnom sporadično, a ponekad u vidu manjih epidemija u kolektivima. U Beogradu u poslednjih pet godina broj registrovanih slučajeva šuge se kretao od 512 (2022. godine) do 1.277 (2018. godine) - navode iz GZJZ, dok nam je iz pomenute škole rečeno da neće davati nikakve informacije bez konsultacija sa Ministarstvom prosvete.

Pedijatar dr Saša Milićević kaže za Kurir da šuga jeste stavljena u zapećak, ali da se svake godine javlja,

- Prenosi je parazit zvani "šugrac" koji prodire u kožu, pravi kanale i polaže jaja gde se razviu larve, a onda se razvije jedinka. Javlja se svrab i to najčešće uveče kada dete legne da spava u predelu pregiba. Inkubacija traje od dve do čak četiri nedelje iako infekcija traje od pet do sedam dana osoba jer i nakon tog perioda osoba zarazu može da prenese - kaže dr Milićević i dodaje:

Saša Milićević
foto: Kurir tv

- Vaške su takođe paraziti koji su uvek tu, ili se nađu u naletima. Jako su zarazne i brzo se prenose. Dovoljno je da jedno dete u koletivu ima vaške i da ih dobiju i ostala. Za njih je katrakterističan svrab u predelu glave i one obično idu na zdravu i čistu kosu. Protiv njih se koriste šamponi, ali je bitno da se prepoznaju na vreme.

I Dermatolog Nevenka Dokmanović za Kurir kaže da se s početka proleća i jeseni javljaju mini epidemije šuge.

dr Nevenka Dokmanović
foto: Privatna Arhiva

- Šuga nije karakteristika nižih socijalnih slojeva, može se javiti bilo gde. Da biste se zarazili šugom potreban je duži telesni kontakt. Neretno je moguće zaražavanje i preko odeće i igračaka ukoliko parazita ima mnogo. Može se javiti u kolektivima, školama i vrtićima i to ako su se deca vratila sa rekreativne nastave ili ekskurzije. Nakon dužeg telesnog kontakta potrebno je dve nedelje da se razviju prvi simptomi - objašnjava Dokmanovićeva i dodaje:

- Oni su u vidu intenzivnog svraba koji se javlja noću i javljaju se promene na telu gde ima malo lojnih žlezda, na primer na prstiju, tabanima, lakatnim jamama, polnom organu u vidu crvenih papulica ili kanalića. Lekar na osnovu pregleda prepisuje masti i potrebna je prevenicija. Sve površine moraju da prebrišu antiseptikom, potrebno je usisati tepihe, veš koji se pere prati na temperaturi preko 50 stepeni bar 35 minuta, dok odeća koja se ne pere treba da se stavi u najlonske kese i da se iznese da bude tri dana napolju.

Kurir.rs/ A. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track