ĐACI OVE OSNOVNE ŠKOLE UZGAJAJU HRANU U PLASTENICIMA: O njihovom podvigu bruji ceo Beograd! Pomažu im i nastavnici i roditelji
Učenici OŠ "Mića Stojković" sa kolektivom škole, Foto: Zorana Jevtić

Šesti dan Sajma obrazovanja

ĐACI OVE OSNOVNE ŠKOLE UZGAJAJU HRANU U PLASTENICIMA: O njihovom podvigu bruji ceo Beograd! Pomažu im i nastavnici i roditelji

Društvo -

Tokom šestog dana Sajma obrazovanja predstavile su se brojne škole iz Srbije, a posetioci su imali priliku da se upoznaju i s radom učeničkih zadruga, kao i brojnim drugim školskim sekcijama. Na jednom od štandova Ministarstva prosvete korpe s voćem i povrćem privukle su pažnju, a reč je proizvodima koje uzgajaju učenici OŠ "Mića Stojković" iz Umčara.

Kako nam je objasnila učenica ove škole Ema Veličković, oni u okviru učeničke zadruge uzgajaju voće i povrće, a u ceo proces uključeni su i nastavnici, roditelji i vannastavno osoblje.

- Učestvujemo svi, svako na svoj način. Mi imamo plastenike i tamo uzgajamo hranu, povrće i voće, i te proizvode koristimo u našoj školskoj kuhinji i svako ko želi, može time da se hrani. Veoma je zabavno i stalno se šalimo, uopšte nemam osećaj kao da je to rad i to je baš lepo.

Sajam Obrazovanja
foto: Zorana Jevtić

Uzgajaju jabuke, paradajz, šargarepu, kukuruz, krompir, japanske jabuke, kruške, spremaju i kisele krastavce, prave sok od paradajza.

- U našoj školi se svi druže, nema nasilja, i baš volim našu školu, a kroz zadrugu se povezujemo i među sobom i s roditeljima - ushićena je devojčica.

OŠ "Mihajlo Pupin"

Lutkarska predstava

Učenici OŠ "Mihajlo Pupin" iz Idvora izveli su lutkarsku predstavu koja je dobila prvu nagradu na državnom takmičenju. U ovoj školi se realizuje pet aktivnosti u okviru obogaćenog jednosmenskog rada.

Lutkarska predstava
Lutkarska predstavafoto: Zorana Jevtić

- Deca imaju lutkarsko pozorište, učenici s kolegom Božidarom Bulićem prave lutke, a on piše tekstove za sve predstave. Osvajaju prvo mesto na internacionalnom festivalu već nekoliko godina. Radimo dosta, a u neke aktivnosti su uključeni i roditelji - navela je profesorka razredne nastave Romana Bulić.

Kako nam je otkrio Vladimir Bokić, direktor ove osmoletke, svi učenici su uključeni u rad zadruge koja je osnovana 2020. godine.

Vladimir Bokić
Vladimir Bokićfoto: Zorana Jevtić

- Naša škola je još u Jugoslaviji bila jedna među prvim koja je imala zadrugu, pa smo onda iskoristili to imanje. Krenuli smo postepeno, oglašavali smo se na konkurse Ministarstva prosvete, pa smo kupili plastenike, alate... Sve proizvode sade deca, pomažu roditelji i svi zaposleni. Svi proizvodi idu u kuhinju, gde spremamo ručkove koje koristimo za učenike celodnevne nastave. Ručak košta 120 dinara, jer mi nemamo meso i još neke proizvode, to nabavljamo preko nabavke - objasnio je Bokić.

1 / 4 Foto: Zorana Jevtić

OŠ "Mora Karolj"

Mali vatrogasci iz Sajana

Na Sajmu obrazovanja smo zatekli i predstavnike OŠ "Mora Karolj" iz Sajana, čiji učenici u okviru obogaćenog jednosmenskog rada pohađaju i vatrogasnu sekciju, a osvajaju i brojne nagrade na takmičenjima.

Sajam Obrazovanja
foto: Zorana Jevtić

- Deca su veoma zainteresovana za protivpožarnu vatrogasnu sekciju, imaju jedan čas nedeljno, a kada se pripremamo za takmičenja, to bude svakog dana. Ove godine samo bili do sada najuspešniji. Na opštinskom regionalnom smo osvojili prvo mesto, a i na državnom takmičenju smo bili prvi. Inače predajem matematiku, ali već 20 godina se bavim dobrovoljnim vatrogasnim radom - rekao nam je nastavnik Aleks Nađ.

Milan Pašić
Milan Pašićfoto: Zorana Jevtić

Milan Pašić, pomoćnik ministra prosvete, rekao je da trenutno ima preko 130 učeničkih zadruga:

- Raspisan je javni poziv za podnošenje prijava ustanovama koje ostvaruju osnovno obrazovanje u Srbiji. Javni poziv je raspisan sa ciljem opremanja učeničkih zadruga radi unapređenja rada. Sredstva su namenjena za realizaciju predloženog programa učeničke zadruge, kao i za nabavku mašina i opreme za rad učeničkih zadruga. Učeničke zadruge su važan deo obrazovnog i vaspitnog rada u školama, gde se razvijaju potencijali i radne navike učenika.

Literarni konkurs

Ministarka Đukić Dejanović i slavni Ršumović dodelili nagrade

Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović i slavni Ljubivoje Ršumović dodelili su nagrade učenicima koji su pobedili na literarnom konkursu "Ljubivoje Ršumović na slobodnu temu" Fondacije "Ršum" i Ministarstva prosvete.

Đukić Dejanović i Ršumović
Đukić Dejanović i Ršumovićfoto: Kurir

- Želeli smo da vama, mladim stvaraocima, damo podršku i pomognemo da vaše talente vidi više ljudi i kulturna javnost. Uz sve to želja nam je da te talente negujemo, iznedrimo da takva deca budu model drugoj deci - rekla je Đukić Dejanović.

Sajam Obrazovanja
foto: Kurir

Na konkurs se prijavilo 2.036 učenika, 269 je ušlo u uži izbor, a 130 u najuži. Ršumović je rekao da deca koja stvaraju literaturu ne uče samo da pišu već uče i kako da se ponašaju i veruju u sebe.

Kurir.rs/ Mina Branković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track