U NOVOM SADU POMAMA ZA VIDEO NADZOROM: Evo kako da znate da li vas komšija ugrožava, postupak opravdan osim u OVIM SLUČAJEVIMA
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U NOVOM SADU POMAMA ZA VIDEO NADZOROM: Evo kako da znate da li vas komšija ugrožava, postupak opravdan osim u OVIM SLUČAJEVIMA

Društvo -

Kamere mogu biti postavljene na vidna mesta, ali i na ona manje vidna, a istraživanja su pokazala da se lopovi ređe odluče za pljačku objekta koji ima istaknut video nadzor. Nakon superćelijskih oluja, koje su zadesile našu zemlju u julu, zainteresovanost za video nadzorom u Novom Sadu je znatno skočila, piše NS Uživo.rs.

Sagovornik portala, instalater kamera, istakao je da se ljudi najviše odlučuju za ugradnju kamera zbog bezbednosti sebe i svoje imovine.

- Pitanje video nadzora u stambenim zgradama ne uređuje nijedan zakon. Ako se kamera postavlja na delu zgrade koji predstavlja zajednički deo, odluku o postavljanju odlučuje skupština zgrade. Za donošenje ovakve odluke se po pravilu traži kvalifikovana većina, znatno veća od uobičajene. Video nadzor na svakom spratu, koji bi pokrivao privatne stanove, nije dozvoljen. Proces montiranja mora biti veoma pedantan i isplaniran, a programiranje traje od dva do 10 dana u slučaju kompleksnijih sistema - rekao je instalater.

Takođe, stambena zgrada koja vrši video nadzor dužna je da na vidnom mestu istakne javno obaveštenje da se vrši video nadzor, koje bi trebalo da sadrži podatke o tome da je video nadzor u toku i grafički simbol video nadzora, naziv rukovaoca koji vrši video nadzor, broj telefona na koji se mogu dobiti informacije u vezi sa predmetnim videom nadzora.

kamere, saobraćajne kamere
foto: Shutterstock

- Vizuelni ugao koji pokriva kamera ne sme biti takav da se snima veći prostor od onog koji je neophodan za ostvarenje svrhe obrade ili da pokriva prostor koji je isključivo vlasništvo privatnih lica. Nama je bitno da želja klijenata bude u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o licnosti- rekli su iz ove firme.

Sagovornik kaže da u odnosu na prošlu godinu, potražnja za ugradnju kamera ove godine je znatno veća. Kao razlog ovog povećanja, navodi da se video materijal koristi kao dokaz u slučaju oštećenja imovine. Takođe, sagovornik priča da su povećanu potražnju za ugradnju kamera imali u julu, nakon superćelijskih oluja.

U poslovnim prostorijama, video nadzor može biti postavljen ako opravdava svrhu, jer u suprotnom zadire u pravo slobode lica, garantovano Ustavom.

Kada pogledamo Zakon o privatnom obezbeđenju, propisano je da sigurnosne kamere koje gledaju na vaše dvorište, parking, saobraćajnicu ili bilo koju javnu površinu isključivo postavljaju licencirane firme i licencirani profesionalci sa kojima korisnik video nadzora mora da potpiše ugovor i o tome obavesti MUP.

Kurir.rs/NSUživo.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track