"DOLAZI NAM NAJJAČI CIKLON U POSLEDNJIH 10 GODINA" Dramatična upozorenja na nevreme u komšiluku, evo šta čeka Srbiju narednih dana
Foto: Zorana Jevtić

"DOLAZI NAM NAJJAČI CIKLON U POSLEDNJIH 10 GODINA" Dramatična upozorenja na nevreme u komšiluku, evo šta čeka Srbiju narednih dana

Društvo -

"Dolazi nam jedna od najjačih ciklona u poslednjih deset godina, molimo sklonite se na vreme, čekaju nas jesenje poplave, otvorili smo domove i škole za sve one koji se kod kuće ne osećaju sigurno", jedna je od alarmantnih poruka koje su tokom današnjeg dana predstavnici Agencije za okolinu i Civilnu zaštitu Slovenije uputili svojim građanima. Velika količina padavina se očekuje i Hrvatskoj, a RHMZ Srbije izdao je upozorenje na dve nepogode-jak vetar i obilne padavine.

Zbog nevremena koje se približavalo iz Alpa u Sloveniji su uključeni crveni meteoalarmi. Najavljuju se velike količine padalina, jaki udari vetra i izlivanje reka.

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod je crveni alarm za današnji dan najavio za tri hrvatske regije - riječku, kninsku i splitsku, dok je za preostali deo zemlje na snazi narandžasto upozorenje za vremenske nepogode. Najavljuje se da će Hrvatsku zapljusnuti talas obilnih padavina, dizaće se vodostaji reka i upozorava se na bujične i urbane poplave. IZ DHMZ-a upozoravaju - izbegavajte putovanja koja nisu od velike važnosti!

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenja za Srbiju na veliku količinu padavina za sutra i prekosutra.

Nevreme, superćelijska oluja, Oluja
foto: Zorana Jevtić

- Plјuskovi i grmlјavina koji se očekuju u petak (03.11.) sredinom dana, posle podne i uveče kratkotrajno mogu biti intenzivni uz jak i olujni vetar (10 - 20 mm). Više padavina će biti u subotu (04.11.) na jugu i istoku Srbije (od 20 do 50 mm, a lokalno i više) - navodi se.

Takođe, izdato je upozorenje na jak vetar.

- U toku noći između četvrtka i petka (02/03.11.), kao i u petak tokom dana (03.11.) duvaće jak južni i jugozapadni, a u košavskom području jak jugoistočni vetar sa udarima olujne jačine. Najjači udari vetra očekuju se na jugu Banata, u donjem Podunavlјu i na planinama (lokalno i preko 100 km/h), dok će udari košave u Beogradu dostizati 60 - 70 km/h. Vetar će oslabiti u petak krajem dana - stoji u upozorenju RHMZ.

Hrvati se spremaju za nevreme

Obilna kiša večeras bi mogla zahvatiti područje severnog Jadrana i Gorskog kotara, a sutra će se proširiti na područje Like, srednjeg Jadrana i njegove unutrašnjosti i postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava. Po najavama meteorologa iz Slovenije i Hrvatske kao da nam se priprema scenario iz maja ove godine, kada su Hrvatsku zahvatile velike poplave, a posebno područje Obrovca, Hrvatske Kostajnice i Dvora na Uni. Urbane poplave pre svega su rezultat sve veće urbanizacije gradova i nedostatka vodopropusnih područja. Zbog toga gradske kanalizacijske mreže ne mogu da "progutaju" veliku količinu padavina koja padne u kratkom vremenu. Stoga dolazi do prodiranja velikih količina voda iz podzemlja, čemu smo i svedočili poslednjih nekoliko godina u više hrvatskih gradova.

Tomislav Novosel iz Glavnog centra odbrane od poplava Hrvatskih voda danas je rekao kako za sada sve prognoze ukazuju da obilne padavine koje će zahvatiti Sloveniju neće prouzročiti veliki vodeni talas u Hrvatskoj i da neće doći do izlivanja glavnih hrvatskih reka.

Grčka, poplave
foto: EPA Hatzipolitis Nicolaos

- Najverovatnije ćemo puno bolje proći od Slovenije s obzirom na to da se glavnina padavina i rasta vodostaja očekuje u slivu Soče, a ne Save. Očekujemo da će sutra oko ponoći u Zagrebu biti vrhunac vodenog talasa Save kod Zagreba, ali on će biti oko pola metra niži od nivoa za proglašenje redovnih mera obrane od poplave. Nizvodno od Zagreba prema Sisku biće proglašene redovne mere obrane od poplava iako će nivo Save biti oko jedan metar niži - ističe Novosel.

Iako su najave umirujuće, sistem obdrane od poplave u Hrvatskoj je pripravnosti za sve scenarije. U Hrvatskim vodama ističu kako će njihovi ljudi biti konstantno na terenu i nadzirati situaciju, dok iz Civilne zaštite poručuju da su njihovi timovi u svakom trenutku spremni da intervenišu na poziv iz Hrvatskih voda.

Kurir.rs/Jutarnji list

Bonus video:

00:49

KATAKLIZMA U LIBIJI, OLUJA DANIJEL POTOPILA GRADOVE: Srušene brane, više od 2.000 mrtvih

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja