"NISU RATOVALI GODINAMA ZBOG JEDNOG ATENTATA" Analitičari o izdizanju Srbije iz PEPELA: Naspram njih, mi smo bili pravi POBEDNICI!
Foto: Printskrin

kurir tv

"NISU RATOVALI GODINAMA ZBOG JEDNOG ATENTATA" Analitičari o izdizanju Srbije iz PEPELA: Naspram njih, mi smo bili pravi POBEDNICI!

Društvo -

Zemlje koje su u Velikom ratu izašle kao pobednice, a među kojima je i Srbija, sutra obeležavaju Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Simbol ovog praznika koji je u Srbiji 2012. godine uspostavljen kao državni praznik, je cvet Natalijina ramonda - poznat u botanici i kao cvet feniks biljka - feniks koji ima moć da oživi posle smrti i da se izdigne iz pepela - zbog čega je i uzet kao simbol pobede srpske vojske u Velikom ratu u kojem je Srbija pretrpela ogromne žrtve i izgubila trećinu svog stanovništva.

Natalijina Ramonda
foto: Profimedia

Kako je velika krivica bačena na Srbiju zbog atentata na Franca Ferdinanda. Damnjanović je istakao da nisu najveće sile sveta ratovale četiri godine i izgubile milione vojnika zbog jednog incidenta, atentata.

- Ima nešto drugo tu. Jasno je istoričarima da je narasla nemačka snaga, težnja za dominacijom u Evropi, a put ka ratu je bio neizbežan. Nemci neće iskreno priznati svoju krivicu, već pokušavaju da je umanje, prebacujući je na ruski ekspanzionizam. - rekao je Damnjanović koji dalje navodi:

Dragoljub Kojčić, Nebojša Damnjanović
foto: Kurir TV, Shutterstock, Ilustracija

- Engleski stav je zanimljiv, jer ozbiljni istoričari priznaju da atentat nije uzrok, već povod za rat. Velika Britanija bi, da nije bilo Sarajevskog atentata, verovatno bila saveznik Nemačke protiv Rusije. Osećaj moći koji su Nemci imali bio je ključan faktor. Austro-Ugarska se obračunavala sa srpskom snagom, ali cilj nije bio potpuna pokoravanje Srbije - istakao je.

Prisetio se da je, ipak, Regent Aleksandar, pred kraj rata, morao intervenisati i porket "Crna ruka. Nakon balkanskih ratova, Srbija se uvećala, ali je težila miru. Trebalo je naseliti puste teritorije Kosova i Metohije i unaprediti ih.

Broj žrtava u Prvom Svetskom ratu (vojnih i civilnih) je bio preko 37 miliona - preko 15 miliona mrtvih i 22 miliona ranjenih. U broj mrtvih ulazi skoro 9 miliona vojnih žrtava i oko 6,6 miliona ranjenih. Sile Antante su izgubile više od 5 miliona vojnika a Centralne sile više od 3 miliona. Srbija je izgubila 1,100,000 života ljudi.

Kojčić, je rekao da je jedino Srbija bila pravi pobednik tog rata, a da su svi ostali kalkulisali.

- Kao da je postojala svest da je to bila samo jedna epizoda, koja se kasnije zaista i nastavila! Kao da je neko morao da proguta tu gorku pilulu. Mislim da se radi o sukobu dva vrednosna sistema! Mi smo kao narod uvek bili na pravoj strani istorije! Ponosan sam i na moga brata koji je sahranjen u kripti na ostrvu Vido - rekao je Kojčić.

CELU EMISIJU POGLEDAJTE OVDE

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

02:22

BRITANCI HTELI DA ZAUSTAVE PRVI SVETSKI RAT PREDAJOM BEOGRADA! Istoričar otkrio tajni predlog koji je Srbiji bio NEPRIHVATLJIV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track