"NEMOGUĆE JE DA PENZIONERI PLATE UKOLIKO NE DOBIJU RAČUN!" Advokat o štrajku zaposlenih u pošti: Ako kasni račun nije naša krivica
Foto: Ana Paunković, Shutterstock

KURIR TV

"NEMOGUĆE JE DA PENZIONERI PLATE UKOLIKO NE DOBIJU RAČUN!" Advokat o štrajku zaposlenih u pošti: Ako kasni račun nije naša krivica

Društvo -

Mlađe generacije sve više se oslanjaju na moderne tehnologije, pa se čak i računi plaćaju elektronski. Stariji, međutim, i dalje imaju muke ako račun ne stigne u poštansko sanduče.

To bi ovog meseca realno moglo da se desi zbog štrajka zaposlenih u pošti, ali postavlja se pitanje šta onda da radimo, naročito ukoliko vodimo računa da sve izmirimo na vreme i da na taj način ostvarimo i popust.

Advokat Jelena Pavlović gostovala je u emisiji Puls Srbije gde je otkrila da li smo dužni da račune plaćamo čak i kada nam nisu dostavljeni.

- Da li bi mogli sami da plate? Stvartno ne znam kako s obzirom da je sistem plaćanja postao jako složen i osim računa postoji i poziv na broj. Znam za usluge koje ja plaćam, to ne može ni da se zapamti, ni da se prekuca, nit je svakog meseca isto. Tako da osim onih koji plaćaju elektronski, mislim da je ne moguće za starije sugrađane da plate račune ukoliko ne dobiju račun i ne znaju koje su instrukcije - rekla je Pavlović i dodala:

Jelena Pavlović
foto: Kurir televizija

- Sa druge strane obustava rada koja se dešava u pošti je zakonsko i ustavno pravo svih zaposlenih. Zaista poštari nisu krivi i očekujem da će taj problem biti rešen. Poštanske usluge su zaista poskupele, skoro i duplo. A koliko sam shvatila njihovi zahtevi su samo za povećanje plate od 30 odsto. Što je čak manje od ovog povećanja cena koje smo dobili i takođe da ljudi imaju stalni radni odnos, a ne na određeno. Zato ne vidim zašto bi o nekim elementarnim stvarima toliko dugo razgovarali jer to zaista može imati negativne posledice po građane Srbije. Osim toga niko od njih nije tražio nešto što nije realno i što nije u kratkom roku ostvarljivo.

Voditeljku Anastasiju Čanović interesovalo je da li moraju sva preduzeća, počev od Infostana, distribucije, kablovske da imaju razumevanja kad računi kasne u vezi sa obračunavanjem popusta za redovne platiše ali i za eventualne kamate na kašnjenje.

04:08

NEMOGUĆE JE DA PENZIONERI PLATE UKOLIKO NE DOBIJU RAČUN! Advokat o štrajku zaposlenih u pošti: Ako kasni račun nije naša krivica

- Nažalost se sve oslanja na razumevanja, zato što po zakonu od dana dospelosti teče zatezna kamata. Ali objektivno vi nešto niste mogli da platite prvenstveno zbog poziva na broj. Kada bi mi svi uplaćivali infostan, telefon i ostalo, na račune javnih preduzeća. Oni ne bi više znali kako to da rasknjiže. Iz tog razloga, svi mi na našem računu imamo potpuno različit i nov poziv na broj. Skoro je ne moguće da platimo ako ne dobijemo račun, a opet to ne dobijanje računa nije naša krivica.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

05:25

KONFLIKT ZAKUPACA I VLASNIKA STANOVA: Krše nam se stanrska prava! Advokat: Ne možeš jednu grupu građana štititi na račun drugih!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track