MINISTAR KRKOBABIĆ: Besplatan prevoz za još 327 sela
Foto: PUPS

MINISTAR KRKOBABIĆ: Besplatan prevoz za još 327 sela

Društvo -

"Potpisani su ugovori i minibusevi odlaze u 26 opština širom Srbije. Posebno ističem da tri vozila idu na Kosovo i Metohiju - u Zubin Potok, Kosovsku Kamenicu i Gnjilane, a devet u pogranične opštine AP Vojvodine. Ukupno od početka programa broj vozila za besplatan prevoz seoskog stanovništva popeo se na 61", izjavio je danas Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu, u Palati Srbija, nakon potpisivanja ugovora o dodeli bespovratnih sredstava za kupovinu minibuseva sa predstavnicima lokalnih samouprava.

Čak 20 od ovih 26 opština kojima su dodeljena sredstva za kupovinu minibusa, nije do sada imalo ni jedan vid organizovanog gradskog ili prigradskog prevoza.

U prethodne dve godine ovim programom Ministarstva za brigu o selu obezbeđeno je 35 ovakvih vozila. Sredstva su ove godine uvećena u odnosu na prethodne dve, na 182 miliona dinara i raspoređena na najbolje rangirane jedinice lokalne samouprave, od 35 prijavljenih na javnom konkursu.

1 / 6 Foto: PUPS

Programom dozvoljen iznos po jednoj prijavi je sedam miliona dinara, a ovoga puta i lokalne samouprave učestvuju značajnim sredstvima iz svojih budžeta u kupovini ovih vozila.

"Ovo je izuzetno značajna pomoć za nas, naročito u ovim teškim vremenima za narod na Kosovu i Metohiji. Borimo se i izdržavamo, jer imamo vašu podršku", poručila je Latinka Utvić iz privremenog organa Zubinog Potoka.

Predsednik komisije za dodelu sredstava, dekan Saobraćajnog fakulteta prof. dr Nebojša Bojović izjavio je da Ministarstvo za brigu o selu čini baš ono što je važno za običnog čoveka. Nakon dodele sredstava za vozila, mi ostajemo tu za svaku podršku da se ovaj program uspešno sprovede u praksi.

Ove godine priliku da dobiju novac za kupovinu minibuseva dobile su i rubne opštine. Značaj ne samo ovog, već i ostalih programa Ministarsva za brigu o selu za stanovnike severnobanatske opštine Ada, naglasila je predstavnica ove lokalne samouprave Vesna Civrić:

"Ministarstvo za brigu o selu je prijatelj koji uvek pomogne i bude tu kada treba. Do sada smo dobili sredstva za kupovinu 43 kuće u kojima žive mladi, a sada nam je omogućen i prevoz u selima. Mobilnost je veliko olakšanje i izjednačava nas sa ljudima iz grada. Koristiće ga deca, đaci, stari i mladi".

Po završetku neophodnih procedura i javnih nabavki koje opštine i gradovi sami sprovode, ukupno 61 minibus besplatno će prevoziti oko 400.000 žitelja u 1.200 sela.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja