JUNAŠTVO I SLAVA SRPSKE VOJSKE U 60 KRATKIH FILMOVA! Sve o Prvom svetskom ratu na jednom mestu! Odličnan materijal i za škole!
Foto: Profimedia

Ministarstvo odbrane

JUNAŠTVO I SLAVA SRPSKE VOJSKE U 60 KRATKIH FILMOVA! Sve o Prvom svetskom ratu na jednom mestu! Odličnan materijal i za škole!

Društvo -

Povodom obeležavanja Dana Kopnene vojske 16. novembra i godišnjice početka Kolubarske bitke, jedne od najvećih pobeda u srpskoj vojničkoj istoriji i 75. godišnjice postojanja Vojnofilmskog centra "Zastava film", Ministarstvo odbrane pripremilo je serijal od 60 kratkih dokumentarno-edukativnih filmova na temu Prvog svetskog rata.

Dan primirija, Prvi svetski rat
foto: PA / PA Images / Profimedia, Royston Leonard / mediadrumworld / Media Drum World / Profimedia, Roger-Viollet via AFP / Roger Viollet / Profimedia

Prvih pet minijatura već je dostupno na sajtu ministartva, a počev od 21. novembra svakodnevno će biti objavljivljena po jedna nova epizoda.

Projekat ima za cilj negovanje kulture sećanja na ličnosti i događaje iz savremene nacionalne i vojne istorije. U njemu se na naučno utemeljen i zanimljiv način pripoveda o dramatičnim političkim okolnostima koje su prethodile do tada najvećem sukobu u istoriji civilizacije i stradanju slobodoljubivog srpskog naroda i njegove vojske od 1914. do 1918. godine.

Prvi svetski rat
foto: Ministarstvo odbrane

Dokumentarni video sadržaji su dokaz junaštva i slave naše vojske i svedočanstvo njene presudne uloge u borbi za opstanak i razvoj moderne srpske države. Slobodno možemo reći da je ovaj sadržaj veoma značajan i za nastavni kadara u srpskim školama za obradu lekcija koje se bave tematikom Velikog rata kao i za učenike kako bi što bolje shvatili taj period i značaj svega što su Srbi uradili.

Okupila ih rediteljka Slađana Zarić

Emintetni stručnjaci u projektu "Minijature"

Projekat "Minijature" rediteljke Slađane Zarić nastao je u produkciji "Zastava filma" u saradnji sa našim eminentnim istoričarima dr Miletom Bjelajcem, direktorom Instituta za noviju istoriju Srbije, dr Aleksandrom Životićem, redovnim profesorom na Filozofskom fakultetu u Beogradu, dr Božicom Mladenović, redovnim profesorom na Departmanu za istoriju Filozofskog fakulteta u Nišu (nedavno preminula) i pukovnikom dr Daliborom Dendom, naučnim saradnikom i istoričarem u Institutu za strategijska istraživanja Univerziteta odbrane. Direktor fotografije bio je Žarko Pekez.

Prva epizoda nosi naziv "Antanta i Centralne sile kraj 19. i početak 20. veka", a tekstualni zapis na sajtu je zabeležio dr Aleksandar Životić sa Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Prvi svetski rat
foto: Ministarstvo odbrane

- Dvorac Versaj, Dvorana ogledala, mesto gde je 1871. godine proglašeno ujedinjenje nemačkog naroda i formirana nemačka carevina. Samo 50 godina kasnije na istom mestu potpisan je mirovni sporazum sa Nemačkom koji je označio kraj Prvog svetskog rata, u kojem je živote izgubilo oko 15 miliona ljudi, a više od 20 miliona bilo ranjeno.

Dalje se objašnjava da su ujedinjenja nemačkog, ali i italijanskog naroda u velike nacionalne države krajem 19. veka dovela do pomeranja političke ravnoteže u svetu. Austrougarska je tražila proširenja na srednjeevropske i delom balkanske prostore.

Prvi svetski rat
foto: Ministarstvo odbrane

Kolonije su već bile osvojene, tržišta podeljena, nametnula se potreba za redefinisanjem postojećeg poretka u Evropi. Nove zemlje tražile su svoj deo.

Zato su Nemačka, Austrougarska i Italija 1882. sklopile savez Centralnih sila, ili Trojni savez, koji je podrazumevao da će svaka od članica uputiti vojnu pomoć bilo kojoj od zemalja saveznica ukoliko bude napadnuta...

Na ovom linku pročitajte kako se dalje razvijala situacija i kako je izgledala vojna karta Evrope.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track