UGOVORITE KAFU I NE OTKRIVAJTE PREVIŠE! Stručnjak o opasnostima upoznavanja preko interneta: NE ZNATE KO JE IZA EKRANA I ŠTA RADI!
Foto: Shutterstock

bezbednost na internetu

UGOVORITE KAFU I NE OTKRIVAJTE PREVIŠE! Stručnjak o opasnostima upoznavanja preko interneta: NE ZNATE KO JE IZA EKRANA I ŠTA RADI!

Društvo -

O opasnostima na internetu govorili su u jutarnjem programu Kurir televizije Zoran Živković, predsednik Društva za infirmacionu bezbednost i Dejan Milutinović, Predsednik Strukovnog udruženja sektora bezbednosti.

jutarnji
foto: Kurir televizija

Milutinović je istakao da treba biti oprezan sa aplikacijama za upoznavanje:

- Mi mislimo da iza ekrana nemamo nikakvu odgovornost i da je sve opušteno i sve bezbedno jer mi vidimo na ekranu da tako piše. Evo na primer aplikacije za upoznavanje. Vi recmo pošaljete neku fotografiju koju niste baš voljni da podelite javno. Ona ostaje zauvek i može da se zloupotrebi. Ne možete da budete sigurni da neće dobiti neki epilog koji vam ne odgovara, da neće biti prodata negde. Podaci su sredstvo za trgovinu.

Financial Times, Fajnenšl Tajms, IT, AI, veštačka inteligencija
foto: Shutterstock

- Čim se nađe neki naš lični podatak koji nekoj trećoj strani može da bude koristan za trgovinu na bilo koji način to je potencijalna opasnost. U svrhu marketinga na primner. Znamo da kada nešto pretražujemo na guglu, često nam odmah zatim iskoči ponuda sa sličnim sadržajem. Tako je i sa ličnim stvarima. Ne smete da dajete lične stvari i lične osobine, ono što vas identifikuje kao ličnost. Ono što nije za javnost, što ne biste mogli sad da stavite na bilbord da to svi znaju. Neke stvari ne smete baš tako lako da delite. Internet je samo sredstvo i ne smemo na njega svoditi čitavu našu životnu aktivnost - rekoa je Milutinović i dodao:

- Ne treba da se upoznajete u kompletu preko interenta. Ugovorite kafu, a vidite se i upoznajte se uživo. Vidite ko je sa druge strane. Ako vi dajete sve vaše osobine preko interneta to prolazi kroz mnogo veliki put i neke treće strane bi to mogle da iskoriste. Može taj neko sa kim komunicirate da vas uverava da je on neko koga vi želite da upoznate, a u stvari koristi vaše podatke za treću stranu lli za svoje neke interese.

Bonus video:

01:03

Jeftiniji internet u zemljama širom Evrope

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track