Traže ostavke sudija i tužilaca Visokog saveta
Foto: Preent Screen

Traže ostavke sudija i tužilaca Visokog saveta

Društvo -
To je minimum minimuma i najblaži stepen odgovornosti, rekla je predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević

BEOGRAD- Društvo sudija Srbije i Udruženje tužilaca ističu da bi sudije i tužioci - članovi Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, trebalo da podnesu ostavke jer su svojim odlukama u procesu reizbora "stvorili haos u pravosuđu" i jer su nestručni i nedostojni.

"Tražimo samo njihove ostavke, a to je minimum minimuma i najblaži stepen odgovornosti, jer ako bi se ispitivala i njihova individualna krivica, onda bi možda moglo da bude reči i o razrešenju sa sudijskih i tužilačkih funkcija, pa i o njihovoj krivičnoj odgovornosti, što bi ličilo na revanšizam", rekla je predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević na konferenciji za novinare.

Istakla je da od vlasti traže da prestane praksa "ruka ruku mije" i da se konačno uspostavi princip odgovornosti za očigledne propuste i loše stanje u pravosuđu. Dragana Boljević rekla je da bi, ako odbiju da podnesu ostavke, trebalo održati nove izbore za članove Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca iz redova sudija i tužilaca, jer na prethodnim izborima više od trećine sudija i tužilaca nije moglo da glasa, pa Veće i Savet nemaju legitimitet.

"Tražimo od Ministarstva pravde i države da budu usvojeni naši predlozi izmena zakona o Visokom savetu i Državnom veću kojima bi bio uspostavljen mehanizam odgovornosti i kojim članovi tih tela ne bi bili iznad zakona, jer po važećoj procesudi oni sami predlažu sopstveno smenjivanje, i to, naravno, nikada neće uraditi", rekla je Dragana Boljević.

Dragana Boljević je navela da je Ustavni sud Srbije poništio gotovo sve odluke Saveta i Veća o prigovorima neizabranih sudija i tužilaca u procesu reizbora i da su odluke Ustavnog suda "svojevrsna optužnica". "Pravosuđu je potrebna izvesnost, a nje neće biti dok se ne sklone oni koji su kreirali neizvesnost. Bivša ministarka pravde Snežana Malović i njena Demokratska stranka kažnjeni su politički. Mi ne kažemo da je to jedina vrsta odgovornosti", rekla je Dragana Boljević. Dragana Boljević je dodala da se predsednici sudova sa omalovažavanjem ponašaju prema svima koji bi po odluci Ustavnog suda trebalo da se vrate na posao.

"Ne rade oni to slučajno, nego zato što im takav signal dolazi sa vrha. Dokle god takvi signali dolaze, mi ne možemo da uspostavimo normalan sistem u pravosuđu", rekla je Dragana Boljević. Predsednica Društva je navela da nije poznato šta se dešava sa oko 300 ustavnih žalbi neizabranih sudija i tužilaca, jer je rad Ustavnog suda netransparentan, pa se ne zna kada su na redu za raspravu. Dragana Boljević je navela i da članica Visokog saveta sudstva Branka Bančević i sudija Vrhovnog kasacionog suda Lidija Đukić nisu više članice Društva sudija Srbije. Predsednik Udruženja javnih tužilaca Srbije Goran Ilić istakao je da je Udruženje izloženo "stravičnom pritisku javnosti i članstva" koji zahtevaju radikalizaciju pitanja odgovornosti i najavio da bi mogao da bude doveden u pitanje stav da su članovi Visokog saveta i Državnog veća dobre sudije i tužioci. Članica Upravnog odbora Udruženja i neizabrana tužiteljka koju je Ustavni sud vratio na posao Borka Jovanović rekla je da bez odgovornosti članova Visokog saveta i Državnog veća nema pune satisfakcije i povratka poverenja u pravosuđe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja