ILOM MASK, PRE SAMO 6 DANA IZ CENTRA NIKOLE TESLE NAJAVIO NAJVEĆI TORANJ NA SVETU: Sad je sve izgorelo, ali postoji NOVI PLAN!
Foto: Printscreen/Twitter, EPA Shawn Thew

KATASTROFA na long ajlandu

ILOM MASK, PRE SAMO 6 DANA IZ CENTRA NIKOLE TESLE NAJAVIO NAJVEĆI TORANJ NA SVETU: Sad je sve izgorelo, ali postoji NOVI PLAN!

Društvo -

Teslin naučni centar u gradiću Šorhemu na Long Ajlendu, u američkoj saveznoj državi Njujork, jedinu preostalu laboratoriju našeg čuvenog naučnika i svetskog inovatora Nikole Tesle, u utorak oko 17 sati po lokalnom vremenu zahvatio je strahovit požar, saopštila je američka policija, koja je dobila poziv zbog izbijanja požara na zgradi na raskrsnici Robinsonove i Tesline ulice.

Jedan vatrogasac je povređen i hospitalizovan dok se borio s vatrom, preneli su američki mediji. Obim štete još nije poznat, kao ni uzrok požara. Stanovnici su bili slomljeni zbog katastrofe. Zgrada naučnog centra datira iz 1901. godine i bila je pod opsežnom rekonstrukcijom.

Uzrok još nepoznat

Mark Alezi, direktor Tesline laboratorije, kazao je juče da nadležni pokušavaju da otkriju odakle je krenuo požar i šta je uzrok.

- Uspeli smo sve da izvedemo iz zgrade, bezbednost ljudi je trenutno od najveće važnosti. Ne znam koliko će nas ovo vratiti unazad. Procenićemo situaciju i napraviti izveštaj o šteti i predložiti dalje korake. Pobrinućemo se da projekat bude završen - rekao je Alezi za lokalne medije.

Inače, na mestu ovog centra Tesla je 1901. počeo izgradnju tornja Vordenklif uz finansijsku podršku Džej Pi Morgana. Tesla je verovao da je ovo samo početak čitavog sistema koji bi mogao isporučivati struju bez žica, pomoću najmanje 30 mreža kula širom sveta. Bio je uveren da će mu te kule omogućiti da šalje struju kroz atmosferu, u koju bi se mogao uključiti svako sa ispravnom opremom. Električna energija bi bila sveprisutna i besplatna, time bi osvetlio ceo svet.

Takođe, iz tornja je trebalo da sprovede u delo svoju ideju o malom uređaju koji bi primao telegrame i šifrovane poruke prenosio bežičnom vezom preko Atlantskog okeana - radio-aparat. Od toga je morao da odustane pošto mu je Američki zavod za patente poništio odluku i patent dodelio Markoniju, pisali su mediji. Kada se glavni finansijer Morgan povukao iz poduhvata, Tesla je 1906. napustio kulu. Novi vlasnik je 1917. rešio da uništi toranj.

Planetarno najveći toranj

Novi Teslin muzej i naučni centar treba da bude izgrađen na mestu njegove nekadašnje laboratorije u Vordenklifu na Long Ajlendu. Inicijativu za gradnju pokrenuo je Metju Inman, osnivač sajta Outmil, inače veliki poštovalaca rada čuvenog naučnika, dok je milijarder Ilon Mask, vlasnik kompanije "Tesla motors", koja proizvodi električne automobile, donirao milion dolara za izgradnju novog Teslinog muzeja na Long Ajlendu, prenosi Lajv sajens.

Prošle nedelje je održana donatorska gala večera na kojoj su učestvovale najveće američke kompanije koje podržavaju rekonstrukciju Tesline laboratorije. Tom prilikom prikupljeno je 1,8 miliona dolara. Povodom izgradnje novog tornja obratio se Ilon Mask i izrazio spremnost da podigne planetarno najveći toranj na mestu Teslinog tornja. U kompleksu je bilo u toku uklanjanje svih objekata koji nemaju istorijski značaj, a plan je bio da do juna 2024. bude otvoren centar za posetioce.

Misterija Tesline laboratorije, izgorela pred najveće otkriće

Na samom vrhuncu karijere Nikole Tesle, kada je srpski naučnik bio na korak od toga da dokaže da je bežični prenos električne energije moguć, 13. marta 1895. godine se dogodilo nešto što je promenilo njegov život, ali i budućnost čovečanstva - zapaljena je naučnikova laboratorija u Njujorku u Južnoj petoj aveniji 35, u kojoj je čuvao svoje neobjavljene patente i smišljao nove.

Kurir.rs/A.K. - D.B.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track