MERE DRŽAVE DALE RAZULTATE, SRBIJA ZAUSTAVILA PAD NATALITETA! Po 20.000€ dobilo 513 porodica, i to nije jedina pomoć roditeljima!
Foto: Shutterstock

demografska slika

MERE DRŽAVE DALE RAZULTATE, SRBIJA ZAUSTAVILA PAD NATALITETA! Po 20.000€ dobilo 513 porodica, i to nije jedina pomoć roditeljima!

Društvo -

Unapređenje demografske slike je jedna od najznačajnih tema za našu državu, a mere koje godinama primenje počele su da daju rezultate, poručila je ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Кisić na konferenciji - Demografski izazovi u Srbiji i na prostoru "Otvorenog Balkana", koju je uz podršku Ministarstva organizovalo udruženje "Mame su zakon".

Darija Kisić
Darija Kisićfoto: Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju/ Dejan Urošević

Кisić je navela da je zahvaljujući svim pronatalitetnim merama, a koje su sprovedene na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, posle skoro četiri decenije, Srbija zaustavila negativan trend pada ukupnog broja novorođene dece i postala je jedina zemlja u regionu koja je tokom 2022. godine zabeležila rast broja novorođenih.

Svi naši projekti, sve što radimo i gradimo, kako je naglasila, usmereno je ka istom cilju, a to je da se poveća kvalitet život svih građana, da finansijski ojačamo i da nas bude sve više.

Кisić je istakla da je finansijska podrška porodicama sa decom nikada veća, jer se u ove svrhe iz republičkog budžeta ukupno izdvaja 87 milijardi dinara, da su prethodnih godina iznosi roditeljskog dodatka višestruko povećani, da je do sada 513 majki ostvarilo pravo na subvenciju za kupovinu prve nekretnine, kao i da je podrška države za procese vantelesne oplodnje unapređena.

Darija Kisić
foto: Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju/ Dejan Urošević

Omogućena je i oplodnja sa doniranim reproduktivnim materijalom i do sada je potvrđeno čak 59 trudnoća koje su ostvarene ovim putem, dodala je ministarka.

Ona je naglasila da je Ministarstvo ove godine izdvojilo skoro polovinu svog budžeta za sufinansiranje pronatalitetnih mera u 52 lokalne samouprave, odnosno 400 miliona dinara.

Izgrađeno je, renovirano i adaptirano više od 20 predškolskih ustanova, desetine školskih dvorišta, a obezbeđena je i kupovina udžbenika, adaptirana ginekološka odeljenja i gradi se zgrada za mlade bračne parove.

Кisić je zaključila da je unapređen položaj mama preduzetnica kroz izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji je počeo sa primenom 1. avgusta 2023. godine, saopštilo je ministarstvo.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track