POGLEDAJTE GDE SADA PADA SNEG U SRBIJI: Objavljena SATNICA, evo koji delovi će se ZABELETI tokom dana! Najavljen METEO ROLERKOSTER
Foto: Petar Aleksić, screenshot vremeradar

vremenska prognoza

POGLEDAJTE GDE SADA PADA SNEG U SRBIJI: Objavljena SATNICA, evo koji delovi će se ZABELETI tokom dana! Najavljen METEO ROLERKOSTER

Društvo -

U Srbiji je tokom noći sneg napadao u mnogim planinskim krajevima u Srbiji, pa je tako ponegde bila prisutna i mećava, a putari su imali pune ruke posla.

Sneg je u pojedinim delovima nastavio da pada slabijim intenzitetom i tokom jutra, a ispod pogledajte koja mesta u Srbiji će se zabeleti tokom dana, prema sajtu Vremeradar.rs.

Naime, sneg se zadržao u gradovima i do 700 metara nadmorske visine, a na planinama ga ima i preko 15 centimetara.

sneg, kiša
foto: screenshot vremeradar

Republički hidrometeorološki zavod Srbije izdao je upozorenje na vlažan sneg i formiranje snežnog pokrivača tokom današnjeg dana.

- Danas na planinama sneg, a sa padom temperature kiša će preći u vlažan sneg i u nižim predelima. Snežne padavine biće najintenzivnije na jugozapadu, jugu i istoku Srbije, gde se u nižim i brdskim predelima očekuje relativno brzo formiranje snežnog pokrivača visine od 5 do 20 cm, na planinama lokalno i više od 30 cm - stoji u upozorenju na sajtu RHMZ.

sneg, kiša
foto: screenshot vremeradar

Sneg u nižim predelima jugozapadne, južne i jugoistočne Srbije

- Tokom prepodneva oblačno, mestimično sa kišom, u brdsko-planinskim predelima, kao i ponegde u nižim predelima jugozapadne, južne i jugoistočne Srbije sa snegom uz formiranje / povećanje snežnog pokrivača - naveli su na sajtu RHMZ.

sneg, kiša
foto: screenshot vremeradar

Meteorolog Ivan Ristić najavio meteo rolerkoster

Prema rečima meteorologa, sutra se očekuje provejavanje ili pljuskovi snega u većem delu Srbije.

"U sredu 29. novembra bez snega, jedino GFS ga daje, a u petak 1. decembra polarni vrtlog imaće krizu tako da najviša dnevna temperatura ide i do 15 stepeni Celzijusa. To je ujedno i najtopliji dan, posle toga ponovo temperatura postepeno pada i vraća se polako hladan artički vazduh! - naglasio je meteorolog Ivan Ristić.

Takođe, kako pored RHMZ-a ističe i meteorolog u jednoj od objava na svom Fejsbuk profilu, velike količine snega danas se očekuju na jugozapadu, jugu i jugoistoku Srbije.

- Popodne i uveče sneg će početi da pada i severnije u centralnoj Srbiji, granica snega je blizu Beograda.

sneg, kiša
foto: screenshot vremeradar

- Polarni vrtlog će doneti našoj zemlji, ali i Makedoniji delu BiH i Crne Gore puno snega, ne samo Bugarskoj i Rumuniji. Oprez u saobraćaju i stavite zimske gume, danas važi druga poslovica što južnije to snežnije - naveo je meteorolog Ristić i dodao:

- Sutra provejavanje snega ili pljuskovi snega takođe na severu u Vojvodini i Beogradu.

sneg, kiša
foto: screenshot vremeradar

Tokom noći angažovana teška mehanizacija

Kako su rekli iz Puteva Užice, njihove ekipe su angažovane od sinoć i trenutno su prohodni svi putevi prvog prioriteta.

- Tokom noći je angažovana teška mehanizacija, a oko dva sata po ponoći angažovani su i grejderi na Zlatiboru. Sneg je padao baš puno, kamioni nisu gašeni čitavu noć. Na terenu je bilo 13 kamiona, a najkritičnije deonice su preko Zlatibora, Zlatara i Kadinjače. U saradnji sa saobraćajnom policijom uvedena je zabrana za šlepere - rekao je Alen Mušanović iz Puteva Užice.

U centru Nove Varoši i Zlatibora visina belog pokrivača je oko 10 centimetara, a na okolnim planinama visina varira između 15 i 20 centrimetara u zavisnosti od nadmorske visine.

U ovom trenutku na prostoru zapadne Srbije sneg pada slabijim intenzitetom, a temperatura je par stepeni ispod nule.

Goč bez struje, napadalo do 30 cm; na Goliji 20 cm snega

U mestu Rudno, na obroncima Golije, napadalo je do 20 centimetara snega. Sneg visine 30 centimetara i na Goču, gde zbog kvarova na dalekovodima nema struje.

U brdskim i planinskim predelima došlo je do povećanja snežnog pokrivača, kao što je i najavio Republički hidrometeorološki zavod.

U Rudnu na Goliji je do 20 centimetara snežnog pokrivača, dok je nešto više snega, do 30 centimetara, napadalo na Goču. Inače, na toj planini nema struje zbog kvarova na dalekovodima sa vrnjačke i kraljevačke strane.

Od popodneva kiša prelazi u sneg

Kiša u nižim predelima će od sredine dana i posle podne sa daljim padom temperature preći u sneg.

Više padavina biće na jugozapadu, jugu, jugoistoku i istoku Srbije. U nižim i brdskim predelima očekuje se formiranje snežnog pokrivača visine od 5 do 20 centimetara, na planinama lokalno i više od 30 centimetara.

Duvaće slab i umeren, povremeno i jak severozapadni vetar.

U nedelju će biti umereno do potpuno oblačno, hladno i vetrovito, mestimično sa kratkotrajnim snegom. Više padavina očekuje se na istoku i jugoistoku zemlje, ali će ta količina padavina biti manja u odnosu na subotu.

Zabrana za teretnjake od Užica do Nove Varoši

Zbog obilnog snega koji je napadao tokom noći na teritoriji Zlatiborskog okruga uvedena je zabrana kretanja teretnog saobraćaja od Užica do Nove Varoši.

sneg, Zlatibor
foto: RINA

- Angažovali smo tešku mehanizaciju koja je tokom čitave noći cistila magistralni put ka graničnom prelazu Gostun. Pored trinaest kamiona dodatno je uključen i grejder koji se borio sa snežnim nanosima na Zlatiboru - kazao je Alen Mušanović iz sektora održavanja puteva u firmi Putevi Uzice.

On je dodao da u saradnji sa saobraćajnom policijom uvedena zabrana kretanja teretnih vozila na putevima IB 23 reda, od Uzica ka Novoj Varoš i preko prevoja Kadinjača koji se nastavlja ka Bajinoj Bašti.

sneg, Zlatibor
foto: RINA

Sneg se zadržao u gradovima i na području do 700 metara nadmorske visine, a na planinama ga ima i preko 15 centimetara.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track