OBELEŽEN DAN 98. VAZDUHOPLOVNE BRIGADE: Visoka stručna i borbena osposobljenost, snažan kolektivan duh i nesalomiv borbeni moral
Ilustracija, Foto: Www.mod.gov.rs

OBELEŽEN DAN 98. VAZDUHOPLOVNE BRIGADE: Visoka stručna i borbena osposobljenost, snažan kolektivan duh i nesalomiv borbeni moral

Društvo -

Na vojnom delu aerodroma „Morava” u Lađevcima kod Kraljeva danas je svečano obeležen 28. novembar - Dan 98. vazduhoplovne brigade, a svečanosti je prisustvovao i zamenik komandanta RV i PVO brigadni general Brane Krnjajić, kao i brojne zvanice iz vojnog i civilnog miljea.

Kako je ovom prilikom istakao njen komandant, pukovnik Dragan Mrdak, jedinica je kroz istoriju posedovala savremenu vazduhoplovnu tehniku i visoke borbene mogućnosti, a krasila ju je visoka stručna i borbena osposobljenost, snažan kolektivan duh i nesalomiv borbeni moral, kako u miru, tako i u ratu i u godinama iskušenja.

- Herojstvo pilota, tehničara i celokupnog sastava 98. lovačkog - bombarderskog puka 1999. godine omogućio je da izvršimo najviše borbenih letova. To nadahnjuje i danas, da visokostručni, sa bogatom tradicijom i ogronmnim borbenim iskustvom i moralom budemo čelični bedem odbrane i slobode naše otadžbine, kazao je pukovnik Mrdak.

1 / 7 Foto: Www.mod.gov.rs

On je ovom prilikom naglasio da su pripadnici ove jedinice i minulih godina održali visoku sposobnost vazduhoplovne podrške snagama kopnene vojske, dostojno predstavljali zemlju u inostranstvu i bili aktivni učesnici svake akcije pomoći civilnom stanovništvu.

- Danas smo svedoci ubrzanog ulaganja u kapacitete razvoja ratnog vazduhoplovstva i Vojske Srbije. Jedinica se oprema najsavremenijom tehnikom kojom dobija i veće sposobnosti. Posle više decenija unapređujemo i infrastrukturne kapacitete i možemo se pohvaliti ispravnošću vojne tehnike. Za sve to najviše su zaslužn pripadnici jedinice koji su decenijama, ne štedeći sebe i svoje porodice, dostojanstveno nastavljali časnu tradiciju.

Integracijom jedinica Ratnog vazduhoplovstva i protiv vazduhoplovne odbrane baziranih na aerodromima Lađevci i Niš – 161. i 265. vazduhoplovne baze, 98. lovačko-bombarderskog i 119. helikopterskog puka, kao i odeljenja 353. izviđačke avijacijske eskadrile, ova brigada nastala je 2007. godine.

A, kao Dan brigade obeležava se 28. novembar, kada je 1949. godine formiran 198. jurišni puk. Njegov naslednik je upravo 98. lovačko-avijacijski puk koji od svih jedinica koje su ušle u sastav sadašnje brigade ima najdužu tradiciju i ujedno je i najstarija jedinica u nekadašnjem RV i PVO.

Kurir.rs/J. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track