VRŠNJAČKO NASILJE - KOJI SU OKIDAČI ZA AGRESIJU? Najviše utiču porodični odnosi i pritisak vršnjaka, ali jedan podatak OHRABRUJE
Foto: Shutterstock

VRŠNJAČKO NASILJE - KOJI SU OKIDAČI ZA AGRESIJU? Najviše utiču porodični odnosi i pritisak vršnjaka, ali jedan podatak OHRABRUJE

Društvo -

Na vršnjačko nasilje najviše utiču porodični odnosi i pritisak vršnjaka, pokazuju rezultati u kojima je učestvovalo više od 1.100 učenika. Roditelji i deca, različito gledaju na izloženost nasilnom sadržaju u medijima i dostupnost oružja, kao uzročnike nasilja. Roditelji, u odnosu na učenike, tu vide okidač za agresiju u školama.

Ohrabruje podatak da bi više od dve trećine učenika zaštitilo žrtvu, ali zabrinjava što bi isti broj bio spreman da širi uvrede i glasine na društvenim mrežama.

Psihološkinja Biljana Lajović objašnjava da veliki broj dece priznaje da širi laži, glasine i neistine i uživo i na društvenim mrežama.

"To govori da nam je sistem vrednosti urušen, kao i da smo se navikli da su laganje, izmišljanje i pričanje neistina u redu, bez obzira na posledice", ukazuje Lajkovićeva.

Dr Farida Basioni Stamenić, glavna istraživačica ukazuje da deca smatraju da agresivne video-igrice ne utiče na njihovo ispoljavanje nasilja u školi.

Sa druge strane, roditelji i nastavnici, priča Stamenićeva, misle da nasilje u medijima dovodi do veće pojave vršnjačkog nasilja.

"Diskrepancija postoji u percepciji dostupnosti oružja. Učenici smatraju da ne utiče na pojavu nasilja, dok preko tri četvrtine roditelja i nastavnika kažu da ta dostupnost može da dovede do veće pojave vršnjačkog nasilja", ističe Stamenićeva.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track