KADA PRESTAJE OPASNOST POSLE ZEMLJOTRESA? Meteorolog Ristić za Kurir TV: Tek kad prođe ovaj vremenski period, BEZBEDNO JE
Foto: Shutterstock

kurir tv

KADA PRESTAJE OPASNOST POSLE ZEMLJOTRESA? Meteorolog Ristić za Kurir TV: Tek kad prođe ovaj vremenski period, BEZBEDNO JE

Društvo -

Meštani Petrovca na Mlavi juče su osetili dva zemljotresa. Jedan je bio rano ujutru magnitude 4.0 jedinica Rihterove skale a drugi, slabiji potres, jačine 2,5 stepena ,sinoć u 20:25h. Čini se da potresi u našoj zemlji postaju sve učestaliji, a izazivaju i uznemirenost među stanovništvom.

Ovom temom bavi se Nikola Vujović, koji je od meteorologa Ivana Ristića saznao šta možemo da očekujemo.

Ivan Ristić
foto: kurir tv

Decembar se pokazao kao trusni mesec, s jesenjom sezonom koja spada u period kada su potresi učestaliji.

- Cela jesen je trusni period, kako u Srbiji tako i u našem regionu, pa se mogu očekivati dalji potresi - objašnjava Ristić.

Što se tiče nedavnog potresa u Petrovcu na Mlavi, Ristić napominje da je ključno sačekati barem tri dana bez podrhtavanja tla kako bi se moglo tvrditi da je period potresa prošao.

03:16

ŠTA JE KLJUČNO, AKO SE NAĐETE U SREDIŠTU ZEMLJOTRESA? Meteorolog Ristić za Kurir TV upozorio:

- To je slično kao kad se čovek razboli, treba mu jedan dan bez temperature da bi se smatralo da je zdrav. Tako je i sa zemljotresima, treba sačekati puna tri dana - dodaje on.

Nakon nekoliko dana relativne stabilnosti, novo podrhtavanje se dogodilo, čak jače od prethodnog, prema analizama preko 4,2 Rihtera. Ovaj razvoj situacije čini sledeća tri dana ključnim za Petrovac na Mlavi, ali i za šire regione poput centralne Srbije i Koponika.

Iako se u decembru nije zabeležio potres preko pet Rihtera na ovom području, Ristić ističe da je tokom ovog meseca došlo do većih potresa u Hrvatskoj i Bosni, što sugeriše da slični potresi mogu biti mogući i ovde.

Kako bi građani prepoznali da li su u epicentru, Ristić daje nekoliko ključnih znakova:

- Ako ste u epicentru, najbolje je da izađete iz svoje kuće, sačekate 10-15 minuta, 20 minuta na otvorenom, jer može doći do naknadnog jačeg potresa. On dalje navodi da pokretanje lustera može biti indikacija, pri čemu se krećući gore-dole, signalizuju opasnost, dok se krećući levo-desno može značiti da ste malo dalje od epicentra.

S obzirom na ovu situaciju, ostaje oprez i pažnja, posebno u Petrovcu na Mlavi i okolnim područjima. Stručnjaci poput Ivana Ristića prate situaciju i pružaju savete kako se najbolje pripremiti za moguće buduće podrhtavanje tla.

Kurir.rs T.M.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

03:04

POSTOJI MOGUĆNOST NOVIH ZEMLJOTRESA U SRBIJI Stručnjak za Kurir o mogućoj šteti: Ovako građene zgrade i kuće NAJMANJE STRADAJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track