NEVREME ĆE SUTRA OKOVATI SRBIJU, UPALJENA 2 METEOALARMA: Evo kako će se kretati PO SATIMA, u ovim delovima očekuje se SNEG (FOTO)
Ilustracija, Foto: Beta/Dragan Karadarević, Zorana Jevtić, Nemanja Nikolić, Nenad Kostić

oglasio se i rhmz

NEVREME ĆE SUTRA OKOVATI SRBIJU, UPALJENA 2 METEOALARMA: Evo kako će se kretati PO SATIMA, u ovim delovima očekuje se SNEG (FOTO)

Društvo -

Uveliko smo zakoračili u decembar, a mnogi u Srbiji nadaju se snežnim padavinama. Kada je reč o Beogradu, za razliku od drugih delova Srbije, on još uvek nije bio zavejan.

Kada je reč o drugom danu vikenda, kako stoji na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, u nedelju 10.12. se očekuje nestabilno vreme na području Bačke, Srema i delova Zapadne Srbije, gde je upaljen narandžasti meteoalarm.

Vreme
foto: Printscreen RHMZ

Narandžasti meteoalarm znači da je vreme opasno. Preciznije, prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe, stoji na sajtu RHMZ.

Takođe, na području istočne Srbije upaljen je žuti meteoalarm.

Vreme
foto: Printscreen

Prema sajtu Vremeradar.rs, sneg bi mogao da pada u okolini Užica, kao i Novog Pazara.

Vreme
foto: Printscreen

U periodu od podneva, pa sve do 18 sati postoji mogućnosti snežnih padavina u delovima Srbije koji su prekriveni rozom bojom.

Vreme
foto: Printscreen

U nedelju padavine i poledica

Na sajtu Vremeradar.rs navodi se da veći deo Srbije sutra očekuju padavine, ali i poledica.

"U nedelju prolazno naoblačenje sa zapada-severozapada sa padavinama u većem delu zemlje. U nižim predelima kiša, u planinskim krajevima susnežica i sneg. Ujutru ponegde na severu i zapadu zemlje kiša može lediti pri tlu. Popodne i uveče na istoku zemlje slabe mešovite padavine, lokalno može biti i poledice.

Prema trenutnim izgledima početkom naredne sedmice promenljiva oblačnost i sunčani intervali, ponegde-povremeno može biti i kiše, temperatura u porastu.

Grafikon Republičkog hidrometeorološkog zavoda pokazuje naznake belih pahulja, pa u toj tabeli uz pojedine datume stoji oznaka za sneg.

vreme
foto: Printscreen/RHMZ

Na grafikonu, prvi datum uz koji stoji snežna pahulja je utorak 12. decembar, pokazuje grafikon. Posle toga šansa za sneg postoji za čak šest vezanih dana, od 15. do 20. decembra. Isto je i za 23.

Mnoge će obradovati što pred doček Nove godine šansa za sneg postoji već od 29. decembra i RHMZ očekuje da će padati tog dana, kao i 30. i 31. decembra.

Ristić o vremenskim prilikama tokom ove zime

Nedavno je meteorolog Ivan Ristić na svojoj Facebook stranici dao detaljnije objašnjenje očekivanih vremenskih prilika u Srbiji ove zime.

"Tokom sledeće nedelje doći će do razvoja jakog azorskog anticiklona, takođe, nakon poslednjeg prodora hladnog arktičkog vazduha u sklopu polarnog vrtloga razvio se i jak sibirski anticiklon, što će usloviti da predstojeća zima bude hladna sa čestim prodorima hladnog arktičkog vazduha, a biće i dosta snega. Osnovni pokretač hladnih i snežnih zima je baš ta sprega između azorskog i sibirskog anticiklona", piše Ristić.

Kako je naveo Ristić u svojoj prognozi, iako nas početkom sledeće nedelje očekuje topli talas, šanse da Novu godinu dočekamo uz snežne padavine sve su veće.

"Tokom treće dekade, najverovatnije oko katoličkog Božića, 25. decembra doći će do prodora hladnog artičkog vazduha koji će osim pada temperature doneti i sneg tako da polako rastu šanse da Novu godinu dočekamo u pravom zimskom ambijentu", istakao je meteorolog.

Kurir.rs/M. M.

Bonus video:

00:28

U NAREDNE 3 GODINE STIŽE NAM NAJHLADNIJA ZIMA DO SAD! Meteorolog Todorović o posebnom ritmu Sunca: Prošla je 21 godina, VREME JE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track