SRBIJA NA UDARU 2 ANTICIKLONA! Meteorolog najavio: Sledi nam obilna kiša, a onda moguć i SNEG! Na LEDENE PADAVINE upozorio i RHMZ
Foto: Zorana Jevtić

vremenski rolerkoster

SRBIJA NA UDARU 2 ANTICIKLONA! Meteorolog najavio: Sledi nam obilna kiša, a onda moguć i SNEG! Na LEDENE PADAVINE upozorio i RHMZ

Društvo -

"Tokom sledeće nedelje otopljenje, uz puno kiše u sredu i četvrtak, a razlika u temperaturi između utorka i sledeće subote biće 10 stepeni, dakle opet temperaturni rolerkoster u najavi", najavio je danas meteorolog Ivan Ristić.

"Tokom sledeće nedelje doći će do razvoja jakog AZORSKOG anticiklona takodje nakon poslednjeg prodora hladnog artičkog vazduha u sklopu POLARNOG VRTLOGA razvio se i jak SIBIRSKI anticiklon, što će usloviti da predstojeća ZIMA bude hladna sa čestim prodorima hladnog artičkog vazduha a biće i dosta snega", naveo je Ivan Ristić u svojoj prognozi vremena.

kiša, jesen, jesenji dan, kišni dan, kišobran
foto: Petar Aleksić

Kako ističe osnovni pokretač hladnih i snežnih zima je baš ta sprega izmedju azorskog i sibirskog anticiklona.

- Zatim od petka, 15. decembra ponovo dolazi hladan vazduh i donosi pad temperature ali i postepeni prestanak padavina jer jača greben azorskog anticiklona tako da će se vreme stabilizovati.

Jutra će biti hladna sa slabim mrazem od -5C do 0C a najviša dnevna temperatura biće od 2C do 6C. Tokom treće dekade, najverovatnije oko katoličkog Božića, 25. decembra doći će do prodora hladnog artičkog vazduha koji će osim pada temperature doneti i sneg tako da polako rastu šanse da Novu Godinu dočekamo u pravom zimskom ambijentu.

Oglasio se i RHMZ

Sutra ujutru se na severu i zapadu Srbije očekuje kiša koja se lokalno može i lediti pri tlu.

RHMZ
foto: Printscreen/RHMZ

Kurir.rs/V.B.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track