VRAČAR DOBIO NAJSAVREMENIJI MAMOGRAF, RFZO: Ispunjeno obećanje predsednika Vučića! Spas za 2.000 obolelih žena (VIDEO)
Foto: Printskrin/Instagram

vAŽNA VEST

VRAČAR DOBIO NAJSAVREMENIJI MAMOGRAF, RFZO: Ispunjeno obećanje predsednika Vučića! Spas za 2.000 obolelih žena (VIDEO)

Društvo -

Veoma važna vest za sve Vračarce! Kao što je predsednik Aleksandar Vučić obećao u oktobru, da će 18 mamografa do kraja godine stići u zdravstvene ustanove na teritoriji cele Srbije, medju kojima i DZ Vračar, saopštio je Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO).

- Danas jedan od njih počinje da radi baš u ovom Domu zdravlja. Sledeće godine nastavljamo sa nabavkom najsavremenijih mamografa koji će biti u svakom Domu zdravlja, što je od ogromnoig značaja za svaku ženu. Nama je važno zdravlje svake žene jer je žena stub porodice, žena je stub države. Svaka od njih je nečija majka, sestra, ćerka i njihovim gubitkom gubimo čitave porodice - rekla je direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić, navedeno je u saopštenju.

Mamograf
foto: Printskrin/Instagram

Karcinom dojke je najčešći karcinom kod žena. Godišnje se razboli 4.600 žena, od toga 500 u momentu dijagnostike ima metastaze, a 1.500 tokom lečenja ima pogoršanje bolesti.

- I nama je cilj da nabavkom savremene opreme i najsavremenijih lekova spasemo tih 2.000 života. Dakle 2.000 žena će od sada živeti jednako kvalitetno i jednako dugo kao svaka druga žena sa nekim drugim hroničnim oboljenjem, koja dobija hroničnu terapiju - rekla je Škodrićeva i dodala:

- Veoma je važno što savremena oprema i mamografi stižu u Domove zdravlja, što će tu biti omogućeno ženama za pregled, jer je mnogo psihološki lakše doći u Dom zdravlja nego u bolnicu. Time vraćamo Domovima zdravlja ono što je izgubljeno od 2000. do 2012. godine, kada su pretvoreni samo u lekare koji usmeravaju pacijente ka bolnicama a sada će se rana dijagnostika i lečenje a samim tim i čuvanje njihovih života biti upravo u njihovim drugim kućama, što im i jeste namena a to su Domovi zdravlja -istakla je Škodrićeva.

Mamograf
foto: Printskrin/Instagram

- Moram da kažem da smo na poslednjoj listi pre samo četiri dana stavili dodatne inovativne lekove za karcinom dojke i sto je najvaznije za ranu fazu bolesti, cime se pruza sansa trajnog izlecenja velikom broju zena. Zene u Srbiji ce sada imati istu najsavremeniju terapiju, kao u najpoznatijim onkoloskim centrima u svetu - zaključila je direktorka RFZO.

Kurir.rs

Bonus video:

01:08

Radojević Škodrić: Počeo sa radom digitalni mamograf u Leskovcu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track