SRPSKI LEKARI IZ DEVOJKE (22) IZVADILI TUMOR TEŽAK 25 KILOGRAMA: Neverovatan podvig naših hirurga: "Ovo je bilo ČUDO i za nas"
Foto: Shutterstock

SRPSKI LEKARI IZ DEVOJKE (22) IZVADILI TUMOR TEŽAK 25 KILOGRAMA: Neverovatan podvig naših hirurga: "Ovo je bilo ČUDO i za nas"

Društvo -

Tim lekara Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Srbije u Višegradskoj operisao je dvadesetdvogodišnju devojku, koja je iz unutrašnjosti prebačena u kritičnom stanju, javlja RTS. Tumor koji je rastao u predelu jajnika, pritiskao je i druge organe i pravio tešku upalu u trbušnoj duplji. O poduhvatu koji je spasio život devojke, ali i o postupku vantelesne oplodnje i broju beba rođenih ustanovi, koja je nedavno obeležila vek postojanja, za Dnevnik RTS govori prof. dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike u Višegradskoj.

Klinika za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj je referentna ustanova ne samo za Srbiju, nego i za čitav region, nopominje profesor Aleksandar Stefanović, mada je kolokvijalno uglavnom nazivaju porodilište.

„Dakle iz jedne opšte bolnice u Srbiji nam je poslata kao hitna žena sa jakim bolovima. Mlada žena, izuzetno gojazna, 140 nešto kilograma imala, sa teškim znacima upale trbuha i jakim bolovima. Tako da smo posle veoma kratke pripreme pristupili operativnom zahvatu i ovako spolja gledajući se odmah videlo da se radi o jednom zaista ogromnom tumoru i čitav tim je uradio tu operaciju“, objašnjava profesor.

Operacija je trajala tri sata, dodaje dr Stefanović, a hirurzi su najpre morali da punktiraju više od 10 litara vode iz tumora, kako bi na kraju mogli i pored velikog reza da izvade i čvrsti deo tumora kome je inicijalna veličina bila oko 70 centimetara i ukupne težine 25 kilograma. Tumor je pripadao levom jajniku, ostali organi su bili u upalnom procesu, ali bez nekih većih promena.

„Tako da smo uradili jednu operaciju koja je prikladna stanju, ali smo i ostavili drugi jajnik, ostavili matericu pa da bude sreće, da ona se jednom ostvari i kao majka. Za sad se dobro oporavlja, ali zaista jedan izuzetan tumor, izuzetne veličine čak i za nas koji vidimo neretko takve tumore“, navodi gost Dnevnika.

Kurir.rs/RTS

Bonus video:

02:25

PODVIG NIŠKIH LEKARA NEĆE REŠITI PROBLEME ZDRAVSTVA Pilipović o listama čekanja: To nije sistem, TRI ŽENE MOGU SVE DA PROMENE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track