OSNOVNA ŠKOLA U SUBOTICI ZABRANILA TELEFONE! Direktor: Podržali nas roditelji! Učenici procvetali: Više se druže, popravili ocene
Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

kurir tv

OSNOVNA ŠKOLA U SUBOTICI ZABRANILA TELEFONE! Direktor: Podržali nas roditelji! Učenici procvetali: Više se druže, popravili ocene

Društvo -

Francuska je još 2018. godine potpuno obustavila upotrebu mobilnih telefona u svim školama, a brojne države u Evropi se takođe pripremaju na to.

U Srbiji se ovako nešto sprovodi postepeno, od škole do škole. U Subotici su već dve škole potpuno zabranile upotrebu, dok se u jednoj mera sprovodi samo dok traje nastava.

deca, telefon
foto: Shutterstock

U ovoj školi, telefoni đaka su pod ključem sve do poslednjeg zvona za nastavu:

- Veoma važno za nas kako bismo imali veću koncentraciju na samim časovima, ali i da se više družimo, te da razgovaramo o tome šta se dešavalo proteklog dana ili časa. Neki učenici su se popravili usled ovog pravila, pa samim tim imaju i bolje ocene - rekla je Ivona Šimon, učenica sedmog razreda OŠ "Sveti Sava" Subotica.

Nisu se popravile samo ocene školaraca, već i ono najvažnije, a to je da su se deca ponovo okrenula jedna drugima, osluškujući i posmatrajući probleme svojih vršnjaka.

- Sve sam držala u sebi, malo ko je pričao, bili smo samo na telefonima, a od kada je uvedeno ovo pravilo, svi pričamo, družimo - ocenila je Nikolina Varga, takođe učenica pomenute škole.

01:26

OSNOVNA ŠKOLA U SUBOTICI ZABRANILA TELEFONA! Direktor: Podržali nas roditelji! Učenici u procvatu: Više se druže, popravili ocene

Potpunoj zabrani upotebi mobilnih telefona tokom nastave su prethodile kutije za odlaganje uređaja na katedrama, pa su ih učenici koristili tokom odmora, ali je i ova mera pooštrena i to na predlog učitelja i nastavnika:

- Prilikom naših sastanaka, koji su za cilj imali usavršavanje obrazovnog nivoa đaka, ova mera je apostrofirana kao najbitnija za uvođenje. Za ovu meru smo konstantovali i ostale organe u našoj ustanovi, a pre svega mislim na Savet roditelja od kojih smo dobili apsolutnu podršku, kao i školski odbor - rekao je Miroslav Cicmil za Kurir, direktor OŠ "Sveti Sava" u Subotici.

- Meni na časovima to nije bio problem, ali je bilo jako strašno gledati na odmorima da su deca na ćoškovima zabetonirana za telefon. Smatram da nas je to najviše nateralo da ih vratimo i socijalizujemo posle korone i svega. Može se primetiti da se zaista više druže, komuniciraju, šetaju - zaključila je Ivana Čakširaš, nastavnica engleskog jezika u ovoj osnovnoj školi.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

00:53

Osnovna škola Slavko Popović. Fudbalski klub Partizan Darosava

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track