70 ODSTO ŠTIĆENIKA VP DOMA U KRUŠEVCU PRIMILO VAKCINU PROTIV HPV: Međunarodni dan ljudskih prava bio zapravo "praznik zdravlja"
Foto: Uprava za izvršenje krivičnh sankcija

dejan carević

70 ODSTO ŠTIĆENIKA VP DOMA U KRUŠEVCU PRIMILO VAKCINU PROTIV HPV: Međunarodni dan ljudskih prava bio zapravo "praznik zdravlja"

Društvo -

Skoro 70 odsto štićenika Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu primilo je vakcinu protiv humanog papiloma virusa (HPV), jednog od najčešćih polno prenosivih infekcija i uzročnika kancera grlića materice.

- Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra, organizovali smo predavanje o značaju ove vakcine u VP Domu u Kruševcu i Kazneno-popravnom zavodu za maloletnike u Valjevu budući da oni zbog svojih godina mogu da budu imunizovani - izjavio je direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević.

VP Dom Kruševac, Kruševac, Vaspitno popravni dom Kruševac
foto: Uprava za izvršenje krivičnh sankcija

Direktor Uprave je naveo da je predavanje stručnjaka gradskih Zavoda za javno zdravlje u ovim ustanovama bila prilika da štićenici dobiju odgovore na sva pitanja koja ih zanimaju.

- Nama je ove godine Međunarodni dan ljudskih prava bio zapravo 'praznik zdravlja' jer je skoro 70 odsto štićenika u VP Domu u Kruševcu odlučilo da primi vakcinu protiv HPV-a pošto su se upoznali sa svim njenim prednostima - istakao je on.

Carević je dodao da su štićenici u osetljivom životnom periodu i da sve odluke koje donose u vezi sa svojim zdravljem mogu da budu dobre samo ukoliko su donete na osnovu proverenih informacija.

1 / 4 Foto: Uprava za izvršenje krivičnh sankcija

U Srbiji je od prošle godine omogućena besplatna vakcinacija devojčica i dečaka uzrasta od devet do 19 godina, što je i najbolja moguća prevencija od širenja nekoliko vrsta malignih oboljenja.

U zemljama u kojima se duže od 10 godina obavlja vakcinacija dece ovog uzrasta, obuhvatom više od 90 odsto, došlo se do drastičnog smanjenja, a u nekim zemljama praktično i do nestanka raka grlića materice od koga veliki broj žena u Srbiji oboljeva i, na žalost, umire.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja