"UBIJALI SU SRBE I GOVORILI GDE VAM JE SADA BOG" Potresne ispovesti o ZLOČINU za koji niko ni posle 30 godina NIJE OSUĐEN
Zašto je zločin tek sada stigao pred sud?, Foto: Privatna Arhiva

krvavi nikoljdan

"UBIJALI SU SRBE I GOVORILI GDE VAM JE SADA BOG" Potresne ispovesti o ZLOČINU za koji niko ni posle 30 godina NIJE OSUĐEN

Društvo -

Kako je krenuo napad na Jošanicu na Nikoljdan 1992. kada su pripadnici bošnjačke Armije praktično zbrisali sa lica zemlje desetak zaselaka Gornje Jošanice?

Jošanica
foto: Privatna Arhiva

Najmlađa žrtva imala je samo dve godine, a najstarija preko 90 godina.

"I dalje se sećam tih krika i jauka kada su nas uočili u jednom žbunju i kada su krenuli u poteru za nama. Na neki način sam uspela da se sakrijem i upadnem u grmlje. Nažalost, to jutro sam čak pokušala da izvršim samoubistvo kako me ne bi uhvatili živu. Ipak, neka unutrašnja želja za životom mi je dala snage da nastavim"

Ove reči Dušanke Lalović, preživele iz strašnog masakra počinjenog na Nikoljdan 1992. godine, kada je u krvavom piru muslimanske armije pobijeno 56 nedužnih duša i to u jednom danu, gledaoci Kurir televizije mogli su čuti u jutarnjem programu "Redakcija".

Jošanica, Gornja Jošanica, Masakr
foto: Privatna Arhiva

Zašto je zločin u Jošanici tek ove godine stigao pred pravosuđe BiH i ko i dalje pokušava da izbriše taj krvavi Nikoljdan u Jošanici?

"Nažalost, to je priča i o nama i o međunarodnoj zajednici, ovde se radi o sudu Bosne i Hercegovine, gde oni onemogućavaju Srbe da se bore za pravdu, jer to ne mogu da rade sudovi u Republici Srpskoj", pojasnio je Mile Bosnić, predsednik Udruženja Krajišnika Srbije u jutarnjem programu Kurira.

04:32

BIRALI SU PRAZNIKE DA NANESU BOL I NARUGAJU SE: Gde vam je sad Bog? Stručnjaci o zločinu koji je posle 30 godina stigao NA SUD

- Vrlo je interesantno da su, kao i u Drugom svetskom ratu, oni birali (praznike) svece da nam nanesu takvu bol da bi nam pokazali da nas ni Bog (ne čuva)... i da se rugaju našoj veri - rekao je Bosnić.

Mile Bosnić, Miloje Pršić, Janko Filipovoć, Janko Filipović
foto: Kurir tv

On je istakao da smo i mi Srbi u Srbiji zakazali, jer je to i ovde moglo da se reši.

- Postojali su snimci čoveka kojeg su zarobili, u crkvi, vukli ga traktorom, odsekli mu glavu i čujete i tog Dudakovića kako naređuje (to su snimci, nema laži, nema montaže)...Taj čovek se danas slobodno šeta i može da sretne potomke i porodicu žrtava...Imamo tri hiljade i nešto žrtava, od starih, žena, dece - genocid u Srebrenici - a mi praktično nemamo nikog osuđenog...Mislim da je ovo možda dobar put, samo se bojim da nije zamka. Vidite koliko im je trebalo vremena da podignu optužnice - podsetio je.

Jošanica, Gornja Jošanica, Masakr
foto: Privatna Arhiva

"Istorija srpskog naroda je istorija stradanja srpskog naroda", pridružio se razgovoru istoričar prof. dr Miloje Pršić.

06:38

ISTORIJA SRPSKOG NARODA JE ISTORIJA STRADANJA SRPSKOG NARODA

Podsetio je na masakr 1941. i 1945. godine, na Badnji dan i na Božić 1942. godine kada su ustaše nad Srbima izvršile masakr, a ljudi skakali u reku u paničnom strahu da ih ne uhvate žive.

- U Hercegovini 1942. godine na Badnji dan i Božić je izvršen zločin nad Srbima. Zatim napad Zengi sa severa u Posavini 1992. godine i napadi na levoj obali Drine... Da li je to sinhronizovano ili ne, pokazuje se da je bilo planski. Zbog toga moramo da znamo kako je pripreman Drugi svetski rat...Da li smo istražili zločine počinjene nad Srbima (na teritoriji NDH, Bosne i Hercegovine, Slavonije, u Konjicu, Mostaru, u Sarajevu, logori u Sarajevu, jedini logori za decu na svetu, Jadovno, Gradiška)? - pita se Pršić, ukazujući na brojne dokumente, dokaze, svedoke i iskaze koji su dovoljni da se odbrani i prikaže prava istorija tokom svetskih ratova i kasnije devedesetih.

Mile Bosnić, Miloje Pršić, Janko Filipovoć, Janko Filipović
foto: Kurir tv

Preporučio je Srbima iz Bosne i Hercegovine da tačno po redu popišu sve zločine i kada se šta dogodilo.

- Kome smeta da Srbi budu na jednoj, svojoj teritoriji? Ovo što je nemački kancelar ponudio, pa ne može Nemac da uređuje odnose u Srbiji! Njihove naredbe bile su da ubijaju 100 Srba za jednog Nemca. Srbi neka pokrenu akciju i naprave jedno telo da Međunarodnu zajednicu pitaju, zašto se čeka 30 godina da bi se pokrenuo postupak za utvrđivanje zločina? - ppita se Pršić.

A dokle je postupak odmakao u pravnom smislu i zašto se čekalo punih 30 godina, objasnio je Janko Filipović predsednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Foča.

Janko Filipović
foto: kurir tv

- Mi smo bili aktivno uključeni u istragu... Slučaj je prvobitno bio pred Hagom, međutim za njih zločin nije bio "dovoljno bitan"... S obzirom da je zločin nad srpskim narodom, oni su sve vratili u BiH i evo, do 2023. godine, čekamo na počinjanje samog procesa... Zbog načina rada suda kada su srpske žrtve u pitanju, očekujemo jedan dug proces. Daćemo svu moguću podršku našim svedocima - rekao je, pa se nadovezao se na reči istoričara Pršića:

- U Republici Srpskoj se vrši arhiviranje svih zločina počinjenih nad srpskim narodom u Otažbinskom ratu. Republički centar je načinio atlas ratnih zločina nad srpskim narodom, koji pokriva 1992. godinu, a u planu je projekat vizuelni arhiv gde će se pokriti stradanje svog srpskog naroda sve do Kosova i Metohije - poručio je.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

02:27

Lista Srbija protiv nasilja optuzuje nasu zemlju za genocid u Srebrenici

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track