9.500 predmeta iz Srbije pred sudom u Strazburu
Foto: Rojters

Evropski sud

9.500 predmeta iz Srbije pred sudom u Strazburu

Društvo -
Nikolas Braca izjavio da smo na veoma visokom mestu među zemljama po njihovom broju

BEOGRAD - Predsednik Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu Nikolas Braca izjavio je danas da je Srbija sa oko 9.500 predstavki koje taj sud treba da razmatra, na veoma visokom mestu među zemljama po njihovom broju.

Posle sastanka sa predstavnicima Vrhovnog kasacionog suda (VKS) u Beogradu, Braca je rekao da se najveći broj predstavki građana Srbije odnosi na dve kategorije problema.

"Jedna se tiče neizvršenja presuda nacionalnih sudova u pogledu neisplaćivanja plata radnicima koji su radili u društvenim preduzećima, a druga dnevnica koje država treba da isplati bivšim vojnim rezervistima, odnosno na diskriminatorsku politiku koju je Srbija imala u pogledu isplate tih dnevnica", precizirao je predsednik Evropskog suda.

On je napomenuo da će sutra o tim problemima razgovarati i sa srpskim Ministrom pravde i državne uprave Nikolom Selakovićem.

Braca je ocenio da je sa predstavnicima VKS imao veoma plodotvorne razgovore o problemima sa kojima se Srbija suočava u primeni Evropske konvencije za ljudska prava.

"Razgovarali smo i o tome kako mi možemo da pomognemo sudovima u Srbiji da bolje sprovode Evropsku konvenciju", rekao je predsednik Braca koji sa delegacijom suda iz Strazbura boravi u dvodnevnoj poseti Beogradu.Predsednica VKS Nata Mesarović izjavila je da je današnji razgovor sa predstavnicima suda u Strazburu bio "uspešan koristan i konstruktivan i da će mnogo doprineti da se praksa sudova u Srbiji poboljša".

Osvrćući se na veliki broj predstavki koje je pomenuo Braca, Mesarović je rekla da je "to činjenica koju smo mi isticali do sada, da treba voditi računa o strukturi predmeta koji se nalaze pred Evropskim sudom".

"Sudovi u Srbiji su preduzeli sve što je do njih da se ti predmeti izvrše i sada je na državi da nađe način na koji će biti zadovoljeni građani koji su podneli predstavke", rekla je Mesarević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track