PROŠAO KROZ 17 VRATA U HAGU I SLUČAJNO SAZNAO ZA SLOBINU SMRT: Čuveni novinar prvi otkrio svetu da je Milošević umro, evo i kako
Foto: Profimedia

PROŠAO KROZ 17 VRATA U HAGU I SLUČAJNO SAZNAO ZA SLOBINU SMRT: Čuveni novinar prvi otkrio svetu da je Milošević umro, evo i kako

Društvo -

Miodrag Popov je bio dugogodišnji novinar, publicista i medijski radnik. Celu radnu i životnu karijeru posvetio je novinarskom radu o čemu svedoči njegova bogata biografija.

Svedok istorije

Poslednji je novinar koji je razgovaro sa bivšim predsednikom Jugoslavije Slobodanom Miloševićem i prvi čovek koji je javio da je preminuo u Hagu. O ovom susretu on je govorio u ispovesti za Kurir ranije ove godine.

Slobodan Milošević, Slobodan Miloševic
foto: Youtube Printscreen

- Išao sam u haški zatvor nekoliko puta u posetu svom prijatelju Vinku Pandureviću, za koga i danas smatram da je nevino osuđen. Vodio sam i ćerke da vide taj segment neizbrisive istorije. Takvu istoriju, koju nigde drugde i nikad više neće moći upoznati. Sećam se, da bi ušao, morao si da prođeš kroz sedamnaest vrata - rekao je Popov.

Poslednji susret i telefonski poziv

Među zatvorenicima je bio i Slobodan Milošević, koji je svega par dana nakon što je Popov otišao u Hag preminuo. O njegovoj smrti je izvestio naše medije, a igrom slučaja ta vest je obišla svet, pre nego što je to uprava zatvora saopštila.

Slobodan Milošević
foto: EPA/Saša Stanković

- Tamo sam prvi put video uživo Slobodana Miloševića. Sticajem okolnosti, ja sam poslednji novinar koji je s njim razgovarao. Nekoliko meseci kasnije je umro. Njegov pritvorski "komšija" Vinko je to prvi video i istog momenta mi javio. Ja sam tako bio u prilici da to javim svim medijima i tako je vest o smrti Miloševića istog trenutka obišla svet, pre nego što su prekinute sve telefonske veze s Hagom - otkrio nam je Popov.

Ko je Miodrag Popov?

Dobri Lala iz Banata godinama je bio domaćin kultne emisije "Ipak se okreće", koja se emitovala na RTS i Pinku.

Miodrag Popov
foto: Privatna Arhiva

Pet godina je bila najgledanija u Srbiji. Junaci njegovih priča bili su sasvim obični ljudi.

Počeo je karijeru na radiju, a na televiziji je krenuo od vremenske prognoze. Uradio je više od 10.000 reportaža, a neke su danas postale istorija.

Miodrag Popov
foto: Privatna Arhiva

- Novinarstvo mi je omogućilo da vidim skoro ceo svet i da ponegde prisustvujem stvaranju svetske i domaće istorije. Računao sam da sam u karijeri uradio oko 10.000 reportaža. Dobar deo toga bile su one ratne. Rat je užasna, strašna stvar, a ja sam bio na mnogim ratištima - rekao je u ispovesti za Kurir.

(Kurir.rs)

Bonus video:

03:22

SLOBODAN MILOŠEVIĆ OSVOJIO SARAJEVO! Boris Isaković, koji igra Slobu, počeo je obraćanje duhovito sa: VOLIM I JA VAS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track