SABLASNO OTKRIĆE ARHEOLOGA O VELIKOJ NESREĆI: Na dnu klozeta nađena olovna ploča - na njoj se nalazi KLETVA sa imenima demona FOTO
Foto: Profimedia

gotske vradžbine

SABLASNO OTKRIĆE ARHEOLOGA O VELIKOJ NESREĆI: Na dnu klozeta nađena olovna ploča - na njoj se nalazi KLETVA sa imenima demona FOTO

Društvo -

Tokom radova na proširenju Gradske kuće u Rostoku u Nemačkoj, arheolozi su naišli na jedno iznenađenje skriveno na dnu srednjovekovnog klozeta.

Iskopavanja koja su u toku iza Gradske kuće u Rostoku u Nemačkoj, otkrila su nešto krajnje neočekivano. Istraživači su na prvi pogled pomislili da je veliki komad olova iskopan na dnu srednjovekovnog klozet samo staro gvožđe, ali kada su pažljivije pogledali, videli su da je to zapravo ploča sa natpisom.

kletva, Gotska kletva
foto: Printscreen/X

On je glasio: "sathanas taleke belzebuk hinrik berith", te su arheolozi shvatili da se na tom parčetu olova nalazi strašna kletva, ispisana gotskim pismom, koju je neko bacio na ženu po imenu Taleke i izvesnog Hinrika, i da su prizvana tri demona: Satana, Belzebub i Berit.

Iako verovatno nikada nećemo saznati ko su bili Taleke i Hinrik, arheolozi se pitaju zašto bi im neko poželeo takvu nesreću: možda je to bila osoba koja je želela da raskine njihovu vezu, ili je u pitanju bio inat ili je jednostavno, želeo da ih povredi.

Skriven od pogleda

Ali šta ovo olovo čini tako posebnim za arheologe? Za istraživača i direktora iskopavanja, Jorg Ansorge, sa Univerziteta u Grajfsvaldu, "ploče sa kletvama poznate su još iz antičke Grčke i Rima, odnosno iz perioda između 800. pne i 600. godine ne. Naše otkriće, može se datirati u 15. vek. To je zaista izuzetna činjenica, budući da nema poznatih nalaza iz srednjeg veka sličnih ovome."

Što se tiče lokacije na kom je otkrivena, činjenica da je ova vrsta kletve bila sakrivena na nepristupačnom mestu - na dnu klozeta, nije iznenadila istraživače jer su ovi elementi "obično bili smešteni na mestima gde oni koji su bili na meti, ne bi mogli da ih pronađu", ističe Ansorge.

Dodatna otkrića

Arheološkim iskopavanjima, koja su obavljena iza Gradske kuće, otkriveno je i šest srednjovekovnih kuća sa dvovodnim krovovima (krovovima nagnutim u suprotnim pravcima da se ne akumulira voda) koje su obnovljene nakon požara koji se dogodio 1677. godine. U podrumima ovih kuća pojavilo se i nekoliko bronzanih grifona iz 16. i 17. veka, a koji prema mišljenju istraživača, potiču iz severne Nemačke.

Jorg Ansorge je veoma zadovoljan rezultatima iskopavanja. "Iako je lokalitet veoma siromašan nalazima, kada nađemo nešto to je nalaz od velikog značaja, kao što je metalno reflektujuća keramika, izuzetno dobro očuvana kožna cipela i neobična ploča sa kletvom", zaključuje arheolog.

Kurir.rs/ Nacionalna geografija/ Preneo: S.Đ.

Bonus video:

05:56

MISTERIJA ĆELAVOG ISUSA U SRBIJI! Arheolog: Osim što je bez kose i brade, posebno su čudna OVA DVA DETALJA pod uticajem budizma

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track