PLANINE PUNE I PORED VRTOGLAVIH BROJKI! Cene ski-pas u Srbiji skočile za 25 ODSTO! Ni visoke temperature nisu rasterale skijaše
Foto: Promo/Dragan Bosnić

zima u srbiji

PLANINE PUNE I PORED VRTOGLAVIH BROJKI! Cene ski-pas u Srbiji skočile za 25 ODSTO! Ni visoke temperature nisu rasterale skijaše

Društvo -

Natprosečne temperature u januaru ne idu na ruku skijašima. Ipak, na Kopaoniku i Staroj planini je na hiljade ljubitelja tog zimskog sporta.

Direktor "Skijališta Srbije" Dejan Ćika kaže za RTS da su staze dobro pripremljene i da ima dovoljno utabanog snega. Cena ski-pasova ove sezone povećana je za 25 odsto, a Ćika napominje da je to povećanje bilo neophodno.

Kopaonik, sneg, zima, zimovanje, skijanje, skijalište
foto: Zorana Jevtić

- Ima dovoljno utabanog snega, tako da skijaši mogu da uživaju. Na Kopaoniku ima 7 centimetara novog snega, na Staroj planini 2 centimetra. Nismo još krenuli sa Tornikom, i on je u sklopu "Skijališta Srbije", čekamo povoljne vremenske uslove i mi se nadamo da će u narednom periodu i Tornik startovati sa sezonom - dodaje Ćika.

Naveo je da na Kopaoniku radi skoro 10 instalacija, 19 staza, a na Staroj planini rade dve instalacije i jedna staza.

- Što se tiče gostiju, za vreme novogodišnjih praznika bilo je na Kopaoniku oko 30.000 gostiju, što znači da je bilo između 6.500 i 7.000 skijaša dnevno na stazama, dok je na Staroj planini bilo negde oko 1.000 skijaša - ističe Ćika i dodaje da se ove godine očekuje velika posećenost planinskim centrima.

Ipak, skijaše je dočekala i povećana cena ski-pasova i to za 25 odsto u odnosu na prethodnu sezonu.

Dejan Ćika
Dejan Ćikafoto: Promo

- Mi tri godine nismo vršili korekciju cena ski-pasova. I to je nešto bilo minimalno što smo morali da izvršimo kako bi svi oni aparati, mašine koji omogućavaju bezbedno i udobno skijanje i kvalitetno na kraju krajeva, mogli da rade svojim punim kapacitetom. Bez toga ne bismo mogli ništa da uradimo - kaže Ćika.

Cena ski-pasa na Kopaoniku za jedan dan skijanja je između 4.600 i 5.370 i to zavisi od perioda sezone.

- Cene ski-pasova kod nas su najjeftinije u regionu, bez obzira što smo izvršili korekciju tih cena za 25 odsto - kaže Ćika.

Govoreći o planovima, kaže da je za sada u planu razvoj skijališta na Goliji.

- Ja se nadam da ćemo u narednom periodu odraditi prvu fazu na Goliji, jer Golija ima pored Kopaonika najbolje uslove gde bi moglo da se napravi novo skijalište u Srbiji. Normalno uz proširenje kapaciteta na Kopaoniku sa gondolom ka vikend naselju, sa novim stazama ka vikend naselju, ali ako me pitate samo skijalište kao novo skijalište - to je Golija - ističe Ćika.

Globalno zagrevanje i promena vremenskih prilika skraćuju sezone u skijaškim centrima u celom svetu.

Stara planina
foto: 321 Srbija

- Mi smo preduzeli sve što je u našoj moći, svi naši skijaški centri su opremljeni najmodernijim sistemima za veštačko snežavanje. Međutim, ni oni nisu svemoćni. Ukoliko temperatura nije odgovarajuća da možemo da pravimo veštački sneg, ne možemo mi tu ništa da uradimo. Tako da i na nas utiče taj proces globalnog zagrevanja, ali mi se trudimo da sa tim sistemima koje imamo uvek bude dovoljno snega na planinama da ne razočaramo naše korisnike - poručio je Ćika.

Kurir/RTS

Bonus video:

02:26

KOPAONIK SKUPLJI OD FRANCUSKE! Sve spremno za skijanje, uz pomoć veštačkog snega! POGLEDAJTE KAKO TO IZGLEDA i ŠTA KAŽU TURISTI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track