SKANDAL! Doktoru Bojiću UKRALI IDENTITET! Pomoću VEŠTAČKE INTELIGENCIJE generisali glas i otišli korak dalje: OVO je bio cilj!
Foto: Nebojša Mandić, Beta/Emil Vaš

sajber kriminal

SKANDAL! Doktoru Bojiću UKRALI IDENTITET! Pomoću VEŠTAČKE INTELIGENCIJE generisali glas i otišli korak dalje: OVO je bio cilj!

Društvo -

Direktor Institita za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” prof. dr Milovan Bojić obaveštava javnost da je na društvenim mrežama, korišćenjem veštačke inteligencije, prikazivanjem njegove slike i izmišljenog intervjua, u kome je korišćen njegov generisan glas, grubo zloupotrebljeno njegovo ime i ličnost, saopštili su iz Instituta.

Kako navode, na internetu se pojavio oglas i reklama lažnog sadržaja kojim, navodno, prof. dr Milovan Bojić preporučuje izvestan preparat za bolju cirkulaciju, kao izuzetno efikasan.

Tokom lažnog intervjua, glas koji se emituje i govor je upadljivo različit u odnosu na glas i način izlaganja profesora Bojića, pa se pažljivijim slušanjem uočava velika razlika.

N.N. lica su, kao i mnogo puta do sada, zloupotrebila delo prof. Bojića u nameri da ljude varanjem ubeđuju u delotvornost pomenutih tableta kako bi poboljšali svoje zdravlje, a oni na tome profitirali.

Institut Dedinje
foto: Marina Lopičić

Ovo neetičko korišćenje imena eminentnog prof. Bojića u lažnom promovisanju tableta protiv visokog krvnog pritiska, predstavlja ozbiljno kršenje medicinskih standarda i dovodi u pitanje poverenje pacijenata, ugrožavajući profesionalni integritet i struku.

Profesor Bojić kategorično ističe da se radi o reklami obmanjujućeg sadržaja i sajber prevari i u potpunosti se ograđuje od ovakvih obmanjujućih postupanja i načina lečenja neispitanim i preparata sumnjivog porekla.

Prava meta ovakvih oglasa su lakoverni ljudi, koji, s obzirom da takav “lek” predstavlja “preporuku” našeg vrhunskog kardiologa, te ne sumnjajući da se radi o prevari, naručuju lažni preparat i ugrožavaju svoje zdravlje.

Institu za kardiovaskularne bolesti Dedinje, Milovan Bojić
foto: Printscreen/Video Plus

- Već smo preduzeli sve moguće mere da se lica koja su zloupotrebila moje ime, strogo kazne. Nije prvi i jedini put da se koriste svi načini kako bi građani Srbije i regiona bili prevareni. Sve njih molim da ne nasedaju na ovakve laži, a svima kojima je zdravstveno stanje ugroženo, Institit za kardiovaskularne bolesti ,,Dedinje” nudi znanje i iskustvo, što je potvrdio svim dosadašnjim rezultatima. Celog svog života radim na unapređenju medicinske struke, stvarajući i razvijajući Institut kojim rukovodim - navodi prof. Bojić.

Radi zaštite od ovakvog kriminalnog ponašanja kojima su ugroženi njegov identitet, ime i reputacija, profesor Bojić je pokrenuo postupak pred Odeljenjem za borbu protiv visokotehnolokog kriminala Višeg tužilaštva u Beogradu - poručili su iz Instituta "Dedinje".

Kurir.rs

Bonus video:

01:21

Dr Ivana Petrović Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje: Važno za sve - vakcina štiti od steriliteta (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track