"DECO, NE TREBA DA SE PLAŠITE, NIJE VOJSKA BAUK" Pukovnici Šljivančanin i Španović o NAJVEĆIM PREDNOSTIMA SLUŽENJA VOJNOG ROKA
Foto: Ministarstvo odbrane

kurir tv

"DECO, NE TREBA DA SE PLAŠITE, NIJE VOJSKA BAUK" Pukovnici Šljivančanin i Španović o NAJVEĆIM PREDNOSTIMA SLUŽENJA VOJNOG ROKA

Društvo -

Srbija vraća obavezni vojni rok!

vojni rok
foto: Ministarstvo odbrane

Generalštab Vojske Srbije pokrenuo je inicijativu i predložio predsedniku Republike Aleksandru Vučiću da se ukine odluka o suspenziji obaveznog služenja vojnog roka, koja je doneta 2010. godine.

Ovom inicijativom se predlaže ponovno uvođenje obaveze služenja vojnog roka, u trajanju do četiri meseca.

"U ovom prazničnom raspoloženju ima i neka lepa vest", rekao je Veselin Šljivančanin, pukovnik JNA u penziji, za Kurir.

Veselin Šljivančanin
foto: Kurir tv

- Država Srbija koja ima svoju tradiciju, postoji odavno i ima sve elemente državnosti. To, da nema vojsku, ja ne mogu da verujem! Prepouručujem mladima da ne treba da se plaše. Nije to bauk. Nauče se navike, obaveze, poštovanje drugih, druženje sa vršnjacima iz čitave Srbije i tokom vojnog roka uči se i proverava "kakav sam to ja?" - kaže Šljivančanin sa osmehom.

On veruje i ubeđen je da se Srbija kao država nikada ne sprema da otima tuđe, već je uvek branila ognjište i svoj narod, te da zato mora postojati vojska.

- Zato vojnici koji su tu ne treba da se plaše. Uvek će biti u svojoj zemlji sa svojim narodom. Prema mom iskustvu i onih koji su mi se nakon vojnog roka javljali, svi koji su se vratili sa vojnog roka, bili su prezadovoljni - rekao je.

03:22

NE TREBA DA SE PLAŠITE! NIJE VOJSKA BAUK! Veselin Šljivančanin za KURIR o PREDNOSTIMA SLUŽENJA VOJNOG ROKA: Svi su PREZADOVOLJNI

Pukovnik u penziji Miroslav Španović takođe je podržao ovu inicijativu, putem Vibera.

- Četiri meseca je sasvim dovoljno da se pruži obuka ljudima. Uglavnom su u moje vreme služili mladići. Prvo, naučili su se na red i disciplinu. Od nameštanja kreveta, umivanja, jutarnje fiskulture, doručak i obuka. Napravljen je red u dobro organizovanoj grupi. To je prvo doprinelo mladim ljudima da steknu samopouzdanje. Pomagali su jedni drugima i tome se učili. Vežbanjem su postigli više nego što su ikada do tad postigli. Vojska je bila učiteljica života! - rekao je Španović.

Da li je moguće odslužiti vojni rok bez Tik-toka i bez društvenih mreža?

- Kao prvo, ta "čuda" i mobilni telefon - lako je toga se rešiti, to je najmanji problem koji može postojati. Ja kontaktiram sa mladima i sada. Neki se čak i obraduju kada im se pokvari mobilni telefon. Ti ljudi će imati taj mobilni telefon i sve što imaju i sada, sem kada su na obuci - upućuje Španović.

Miroslav Španović
foto: Kurir tv

U nastavku rekao je da je smešno da se "bez telefona ne može" i da je to najmanji problem.

- Verujem da će 90 odsto jedva dočekati da se regrutuje. Mi u kratkom roku možemo prirpemiti objekte u kojima su već služiti vojni rok. Imamo sve realne uslove za to- rekao je Španović misleći na već postojeće vojne objekte, koji se mogu prilagoditi za tu svrhu.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

01:22

SITUACIJA NA SVETSKOM TERENU SE MENJA: Vojska Srbije mora da UHVATI KORAK General Janković: Na stazi smo neprekidnog OPREMANJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track