AKO DOBIJETE OVAKVU PORUKU, NI SLUČAJNO NEMOJTE DA KLIKĆETE! Pojavila se nova prevara u Srbiji: Ovo treba da uradite sa porukom
Foto: Shutterstock, Profimedia

oprez!

AKO DOBIJETE OVAKVU PORUKU, NI SLUČAJNO NEMOJTE DA KLIKĆETE! Pojavila se nova prevara u Srbiji: Ovo treba da uradite sa porukom

Društvo -

Veliki broj građana Srbije, prethodnih dana, dobio je SMS poruku u ime "Pošte", a u vezi sa preuzimanjem pošiljke. Od njih se traži da potvrde adresu za prijem, a istina je da se radi o još jednom pokušaju prevare.

Iz "Pošte Srbije" kažu da su se slični pokušaji dešavali i ranije i pozivaju građane da ne nasedaju.

Čitateljka Kurira Đ. S. poslala je redakciji poruku koju je dobila u vezi sa preuzimanjem pošiljke.

- Nikakvu pošiljku nisam poručila, a dobila sam ovu poruku. Srećom ranije sam se informisala o tome i nisam kliknula, ali verujem da ima dosta ljudi koji nasedne na ovakve prevare - kaže naša čitateljka i dostavila tekst poruke koji je dobila.

prevara
foto: Privatna Arhiva

- Dostava vašeg paketa je obustavljena zbog nedostatka broja ulice u paketu. Proverite i ažurirajte tačnu adresu. Kliknite na gornju vezu da biste ažurirali ili kopirali URL iznad da biste otišli na Gugl pretraživač da biste izvršili izmene - navodi se u poruci.

Iz "Pošte Srbije" napomenuli su da građani obrate pažnju na broj sa kojeg je poslata poruka. Ističu da su već neko vreme na udaru prevaranata koji, koristeći logo i ime firme, pokušavaju da dođu do brojeva kartica i sigurnosnih kodova kako bi im oteli novac.

poruka
foto: Printscreen

- Deset godina imamo konstantno talas organizovanih prevara putem pošiljki i uglavnom iza njih stoji isti tim ljudi. Recimo, jedna od prevara je kada neko pozove iz nekog kol centra i ponudi vam da budete srećni dobitnik besplatnog poznatog proizvoda i jedino što treba da uradite je da pokrijete troškove slanja tog proizvoda iz Slovenije, što košta 10 evra. U pitanju su uvek poznati proizvodi čija je cena osetno veća, a na kraju ono što dobijete je takav proizvod ali falsifikat - ukazao je za RTS Nenad Bumbić iz Zaštite potrošača.

Upućeni savetuju da SMS poruke koje stignu, građani obrišu ili blokiraju i da nipošto ne unose podatke sa kartice i sigurnosne kodove na link koji je u poruci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track