KAKO DA ZNATE KAD DETE IMA VELIKI KAŠALJ? Saša Milićević pulmolog i pedijatar OTKRIO roditeljima KLJUČNU KARAKTERISTIKU OVE ZARAZE
Foto: Shutterstock

kurir tv

KAKO DA ZNATE KAD DETE IMA VELIKI KAŠALJ? Saša Milićević pulmolog i pedijatar OTKRIO roditeljima KLJUČNU KARAKTERISTIKU OVE ZARAZE

Društvo -

U Srbiji je, do poslednjeg dana 2023. godine, registrovano preko 900 slučajeva Velikog kašlja, zbog čega je, na teritoriji Beograda, prijavljena epidemija.

U glavnom gradu je, uz teritoriju Južnobačkog okruga, prijavljen najveći broj obolelih. Istovremeno, zbog dva slučaja prijavljena je i porodična epidemija u Boru.

veliki kašalj
foto: Profimedia

Saša Milićević, pedijatar i pulmolog istakao je važne detalje vezane za pojavu velikog kašlja, infekcije koja izaziva zabrinutost među ljudima.

Saša Milićević
foto: Kurir tv

"Sada svi pričaju o velikom kašlju i zaista jeste malo zastrašujuće. Međutim, treba imati u vidu da infekcije poput pertusisa, odnosno velikog kašlja, imaju svoj period javljanja. Obično se pojavljuju na svakih 4 do 6 godina, što se poklapa sa poslednjim izbijanjem 2018. godine i sadašnjim. Iako je ovo bakterijska infekcija, a ne virusna, uglavnom je izazvana različitim vrstama virusa ili može biti povezana sa alergijama ili aerozagađenjem", objašnjava Milićević.

Kašalj
foto: Shutterstock

Istakao je da karakteristika velikog kašlja nije svaki kašalj koji traje duže vreme, već je zacenjivanje ključna karakteristika.

- Zacenjivanje je prisutno kod ovog kašlja i to ga razlikuje od drugih. Ako nema tog zacenjivanja, iako retko, može biti oblika velikog kašlja ili pertusisa koji nisu praćeni tim intenzivnim zacenjivanjem - uputio je.

Kada je reč o dijagnostikovanju, ističe važnost faktora kao što su duži period kašljanja i kontakt sa osobama koje su imale dijagnostikovan veliki kašalj.

- Za potvrdu dijagnoze koriste se analize kao što je bris koji ukazuje na prisustvo bakterije ili serološke analize iz krvi, posebno PCR metoda koja potvrđuje dijagnozu - objasnio je Milićević.

08:00

Saša Milićević pulmolog i pedijatar za Kurir OTKRIO KLJUČNU KARAKTERISTIKU OVE ZARAZE

Govoreći o lečenju, naglašava da antibiotici iz grupe makrolida obično pokazuju efikasnost. Ipak, upozorava da uzimanje antibiotika preventivno nije preporučljivo bez procene lekara.

- Kod dece, simptomi mogu varirati. Mališani do godinu dana starosti zahtevaju pažljivo praćenje, ponekad i hospitalizaciju, dok kod starije dece simptomi često mogu biti blaži i leče se kod kuće - rekao je.

Na kraju, Milićević ističe važnost brze reakcije na simptome, posebno kod dece, ali upozorava na granicu između brige i paranoje koju treba prepoznati.

Ove informacije iznosi Saša Milićević za Kurir televiziju, kao ključne smernice za razumevanje i reagovanje na infekciju velikog kašlja.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

04:16

ZBOG ČEGA SE JAVLJA DOSADNI SUVI KAŠALJ?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track