NAUČITE DA PADNETE NA LEDU! AKO SE OKLIZNETE, ZAPAMTITE OVU TEHNIKU: Džudo majstor savetuje: Kad PADATE ovako se postavite!
Foto: Shutterstock/ Ilustracija

taktika

NAUČITE DA PADNETE NA LEDU! AKO SE OKLIZNETE, ZAPAMTITE OVU TEHNIKU: Džudo majstor savetuje: Kad PADATE ovako se postavite!

Društvo -

Led na ulicama i trotoarima je velika opasnost za prolaznika i šetače. Zbog toga je i mnogo povreda zadobijenih prilikom padova, a bolnice su prepune.

Kako da se ne povredimo kada se okliznemo i padnemo? Ima li tehnike koja može da nas spasi povrede, u trenutku kad izgubimo "tlo pod nogama."

Institut za ortopediju "Banjica" danas je dežuran, a veliki broj pacijenata javio se zbog povreda zadobijenih prilikom pada.

"Do ovog trenutka imali smo oko 130 pregleda i 20 prijema. To je izuzetno velika brojka", kaže doktor Branislav Krivokapić.

Ističe da je najveći broj pacijenata radna populacija, mlađe i srednje generacije, a manji broj je starijih ljudi.

sneg, led, klizavo, pad
foto: Printscreen/Facebook

"Najveći broj preloma je uobičajeni prelom ručnog zgloba, koja je inače najčešća trauma i kod dece i kod odraslih, ali i veliki broj preloma donjih ekstremiteta, tj. skočnog zgloba", objasnio je doktor Krivokapić.

Apelovao je na najstarije sugrađane da izlaze iz svojih domova samo ako moraju.

"Sa druge strane, za ove mlađe, savet je da vode računa, da imaju adekvatnu obuću koja se ne kliza i takođe da smanje neke sportske aktivnosti kako bi izbegli povrede", dodao je doktor.

Kako da padnemo, a da se ne povredimo Andrija Đurišić iz Džudo kluba "Crvena zvezda" dao je savete kako da se ne povredimo kada se okliznemo i padnemo.

Савети Андрије Ђуришића Đurišić je objasnio kako treba pasti ukoliko nas neko gurne otpozadi, ali šta da uradimo kada krenemo da padamo unazad.

"Rukama se ublažava pad, tj. rukama se povećava površina tela kako bi udarac u telo bio što bezbolniji. Na ovaj način se sprečavaju povrede kičme, glave ili ramena", naveo je Đurišić.

Ipak, najčešći pad kada je u pitanju poledica je pad u stranu.

"Treba nogu sa strane da ispružite i kada padate na bok treba da podignete ruku. Tu je česta greška da se postavi šaka ili lakat, pa dolazi do povrede zgloba, lakta ili ramena", objasnio je Đurišić.

(Kurir.rs / RTS)

Bonus video:

00:58

ČUVANJE KRAVA NA SIBIRSKI NAČIN: Baka Ljuba u osmoj deceniji kao profi klizačica (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track