SRPSKA DECA PROLAZE KROZ PAKAO U FRANCUSKOJ: Roditelji dali 990€ za zimski kamp, a dobili JEZIV SMEŠTAJ i bajatu hranu! (FOTO)
Foto: Privatna Arhiva

prevareni

SRPSKA DECA PROLAZE KROZ PAKAO U FRANCUSKOJ: Roditelji dali 990€ za zimski kamp, a dobili JEZIV SMEŠTAJ i bajatu hranu! (FOTO)

Društvo -

Oko 40 dece iz osnovnih škola "Vladislav Ribnikar" i "Radomir Putnik" i nekoliko gumnazijalaca nedavno su u organizaciji privrednog društva "Mondo linguea" iz Niša otišli u Francusku na sedmodnevni zimski jezički kamp koji su platili 990 evra, ali ih je u selu Žeks (Gex), nedaleko od granice sa Švajcarskom, sačekao jeziv smeštaj u barakama sa prljavim sobama, bajatim obrocima, a na sve to autobuski prevoz od smeštaja do skijališta i časova francuskog im kasni po dva sata te se čekajući ga deca smrzavaju napolju!

Redakciji Kurira su se javili zabrinuti roditelji učenika koji su otputovali na ovaj kamp i u drugoj državi preživljavaju pakao zbog, kako tvrde, prevare ugovarača i organizotra putovanja Centra za učenje stranih jezika "Mondo linguae doo" iz Niša, i "Jambo travela" koji obezbeđuje mini buseve i vozače.

Fancuska, zimovanje, smeštaj
foto: Privatna Arhiva

- Novac smo uplatili privrednom društvu "Mondo Linguae" i ugovor sklopili sa vlasnikom Nebojšom Jovanovićem. Deca su izdvajala novac i u ratama plaćala zimovanje koje podrazumeva školu francuskog i skijanja u mestu Žeks, otprilike na 20 kilometara od Ženeve. Objekat u kome su deca smeštena je neuslovan, u pitanju su radničke barake koje su svojevremeno služile za prihvat radnika koji su u okolini zidali objekte. Sada objekat služi za ljude koji voze kamione i tranzitiraju - tvrdi majka jednog od učenika koja smatra da su i roditelji i deca obmanuti jer im je prilikom ugovaranja putovanja rečeno da će boraviti u objektu sa tri zvezdice, a da ovom koji su dobili ne odgovara ni ocena jedan.

Ova majka je takođe zabrinuta jer deca dobijaju bajate obroke.

- Deca ne dobijaju obroke već bajate kroasane po nekoliko dana. Vlasnik Centra za jezike ih lično donosi u objekat u te barake gde postoji i jedan mali improvizovani restoran sa strane. Vlasnik ugovara ručak tako što iz džepa plaća kešom što znči da ti obroci nisu ni dogovoreni unapred. Ista situacija je i sa večerom. Kako vreme prolazi problemi su sve intenzivniji, deca u petak treba da se vrate - kaže ova majka.

Fancuska, zimovanje, smeštaj
foto: Privatna Arhiva

Njenu priču potvrđuje i drugi roditelj čije se dete nalazi u Francuskoj.

- "Mondo linguea", čiji zakonski zastupnik Nebojša Jovanović živi u mestu Žeks, već nekoliko godina preko škola odvodi decu u takozvane kampove na učenje francuskog jezika, tokom leta i zime. Sve do sada organizacija je funkcionisala. Deca su ovog puta smeštena u radničke barake, koje su nekada koristili radnici koji su gradili u tom delu Francuske. U vlasništvu je državljanina Turske koji sada taj objekat koristi za tranzitne putnike. Sam smeštaj je potpuno neuslovan, hladan, deca su ušla u ledene sobe, pun vlage. Deca su prvu noć boravila u ledenim sobama - navodi roditelj.

Fancuska, zimovanje, smeštaj
foto: Privatna Arhiva

Dodaje da su se profesori i nastavnici odmah pobunili i zahtevali da se deca prebace, ali bezuspešno, sve dok nije došla jedna majka iz Beograda po svoje dete i doslovno naterala Nebojšu Jovanovića, da decu prebaci u drugi smeštaj.

- Tada smo i videli gde su deca smeštena, u potpunoj zabiti kraj auto puta za Ženevu. Kasnili su obroci, deca su napolju čekala prevoz i na časove, i na skijanje, smrzavala se. Jedna grupa od 20 dece je presla u veoma pristojan objekat, zahvaljujući majci čije dete ide u gimnaziju, i koja je došla iz Beograda po ćerku koja je imala temperaturu. Jedva je našla te barake, u potpunoj nedođiji. Ona nam je dosta pomogla, pozajmila je sredstva da se uplati kaucija za prelazak dece i otvorila oči -ističe ovaj zabrinuti roditelj i dodaje:

- Međutim Jovanović je i nju prevario, i nije prebacio još 20 dece iz "Ribnikara". Ona je posle uspela da pozajmi još 2.000 evra ukupno da i ta deca pređi u drugi smeštaj, ali Jovanovićevi dugovi premašuju taj iznos. Agonija se nastavlja, i deca iz "Radomir Putnika" kada su se juče vratili iz skijališta, nisu mogla da uđu u sobe zato što nije plaćeno. Na časove nisu ni išli. Čekali su satima u holu hotela. Organizator duguje svima novac, čak ni restorani neće da prime decu, nego se voze od restorana do restorana gde on ugovara obrok i plaća u kešu.

Fancuska, zimovanje, smeštaj
foto: Privatna Arhiva

Deca su izmučena, i sve se pretvorilo u noćnu moru. Sada su obe grupe u boljem smeštaju, ali danas im neće dozoliti da uđu u sobe, ako Jovanović ne izmiri dugove. Deca nisu išla na časove, što je osnovni cilj ovog kampa. Bojimo se da deca neće danas moći u svoje sobe i da će biti prepuštena sama sebi i izbačeni napolje. Mi smo sve izmirili na vreme, plaćali u ratama, da nam deca uče jezik i borave u prirodi, a sada brinemo šta će sa njima biti - zaključio je ovaj roditelj.

Kako zabrinuti roditelji naglašavaju, o celom slučaju je obavešteno i Ministarstvo spoljnih poslova. Kurir je uputio pitanja na mejlove firme "Mondo linguea", ali odgovore još uvek nismo dobili.

Bonus video:

03:46

PREVISOKIH CENA EKSKURZIJA SVESNA SU I DECA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track