EVO KAKVO NAS VREME ČEKA DO KRAJA ZIME I POČETKA LETA: RHMZ objavio količinu padavina i temperature! April će nas šokirati
Foto: Zorana Jevtić

SEZONSKA PROGNOZA

EVO KAKVO NAS VREME ČEKA DO KRAJA ZIME I POČETKA LETA: RHMZ objavio količinu padavina i temperature! April će nas šokirati

Društvo -

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) objavio je sezonsku prognozu do juna tekuće godine u kojoj navodi da će polovina godine biti topliji i vlažniji u većem delu Srbije.

Prema njihovoj sezonskoj prognozi mart će biti topliji i prosečno vlažan mesec uz moguće slabe i jutarnje mrazeve.

- Srednja minimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.7ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost martovske srednje minimalne temperature vazduha oko 4.9ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom marta biće oko 13.4ºS - navodi se na sajtu RHMZ i dodaje:

kiša, jesen, jesenji dan, kišni dan, kišobran, gradski prevoz, autobusko stajalište, ljudi čekaju autobus
foto: Petar Aleksić

- Mesečna suma padavina tokom marta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko dva mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini martovska suma padavina iznosiće oko 43 mm.

Što se tiče aprila ove godine u većem delu Srbije biće topliji i prosečno vlažan, a u Istočnoj Srbiji topliji i suvlјi april.

- U prvoj dekadi aprila moguća pojava slabog ili umerenog jutarnjeg mraza. Srednja minimalna temperatura vazduha u aprilu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.7ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost aprilske srednje minimalne temperature vazduha oko 9.9ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u aprilu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom aprila biće oko 18.4ºS - navodi se na u sezonskoj prognozi i nastavlja: - U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom aprila biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko četiri mm višim, a u Istočnoj Srbiji ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima za pet mm do 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini aprilska suma padavina iznosiće oko 56 mm.

Maj prosečno topao i vlažan. Majske kiše - Srednja minimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.2ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost majske srednje minimalne temperature vazduha oko 13.3ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti niža za oko 0.3ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom maja biće oko 23.7ºS. Mesečna suma padavina tokom maja zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko dva mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini majska suma padavina iznosiće oko 63 mm.

proleće, lepo vreme, Kalemegdan, Ušće, TC Ušće, reka Sava
foto: Petar Aleksić

Jun će prema sezonskoj prognozi ove godine u većem delu Srbije biti topliji i vlažniji, u Vojvodini prosečno topao i vlažnji, a u Centralnoj i Južnoj Srbiji prosečno topao i prosečno vlažan.

- U većem delu Srbije srednja minimalna temperatura vazduha u junu biće iznad viđegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.8ºS u odnosu na višegodišnji prosek, a u Vojvodini će se zadržavati u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 0.3ºS višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost junske srednje minimalne temperature vazduha oko 16.9ºS. U većem delu Srbije srednja maksimalna temperatura vazduha u junu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.8ºS u odnosu na višegodišnji prosek, a u Vojvodini biti u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za 0.3ºS višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom juna biće oko 26.6ºS.

leto, vrućina, žega, toplo vreme
foto: Stefan Stojanović Mondo

Što s etiče padavina u većem delu Srbije mesečna suma tokom juna biće iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima za pet mm do 10 mm višim, a u Centralnoj i Južnoj Srbiji u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko tri mm višim u odnosu na višegodišnji prosek.

- U Beogradu i široj okolini junska suma padavina iznosiće oko 69 mm.

Bonus video:

10:31

LEDENI TALAS ILI OBIČNA ZIMA? Poznati meteorolog o VREMENU PRED NAMA: Očekujte NOVE SNEŽNE PADAVINE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track