DOKTORU IZ SREMSKE MITROVICE PRETI 12 GODINA ROBIJE: Majke čija su deca umrla nakon porođaja: Mora da odgovara ZA SMRT NAŠIH BEBA!
Foto: Privatna Arhiva

kazna

DOKTORU IZ SREMSKE MITROVICE PRETI 12 GODINA ROBIJE: Majke čija su deca umrla nakon porođaja: Mora da odgovara ZA SMRT NAŠIH BEBA!

Društvo -

Doktoru M. M., koji je osumnjičen za akušersko nasilje u Sremskoj Mitrovici i koji je uhapšen u petak po nalogu Višeg javnog tužilaštva, preti kazna zatvorom i do 12 godina, saznaje Kurir! Vest o njegovom hapšenju donela je veliko olakšanje porodiljama Marici Mihajlović iz Šida i Jeleni Ivković iz Rume, koje ovog doktora smatraju odgovornim za smrt svojih beba i koje kažu da je jako bitno da pravda pobedi kako nijedna porodica ne bi doživela bol kroz koji su oni prošli!

Elena Novakov, beba, umrlica, Marica Mihajlović
foto: Privatna arhiva

- Zadovoljni smo što je ginekolog M. M., koji me je porodio i čijom krivicom je umrla naša beba, uhapšen. Nadamo se da će pravda biti na našoj strani, da će odgovarati za smrt našeg deteta, koje je trebalo da se rodi zdravo i pravo jer je trudnoća bila uredna. Izgubili smo našu Elenu i sada ne samo što želimo da krivac odgovara već ovo radimo i zato da se ista stvar ne bi desila nekom drugom. Zato je važno da doktor M. M. odgovara i zato je važno što je uhapšen i pritvoren - rekla je za Kurir Marica Mihajlović, koja je, kako je Kurir pisao, optužila doktora M. M. za akušersko nasilje i to da je odbijao da joj uradi carski rez u bolnici u Sremskoj Mitrovici, zbog čega se, nakon više sati mučenja i nje i bebe, beba zaglavila u kanalu, a nakon mučnog porođaja ubrzo i preminula.

Objava rasplakala sve

Marica poklanja stvari za bebu

Marica Mihajlović izgubila je dete kojem se radovala, a juče je njena objava na instagramu rasplakala sve.

- Imam da poklonim stvari za tek rođenu devojčicu i kozmetiku. Ako je nekome potrebno neka se javi u inboks - napisala je.

Izjave u policiji

Marica i njen suprug Danijel Novakov dali su u petak izjavu u policiji, gde su ispričali sve okolnosti u vezi s porođajem.

Podsetimo, Marica se porodila 12. januara, a o svom mučnom porođaju pričala je za Kurir.

Brankica Janković

Porođaj ne treba da bude trauma

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ističe da je važno da nadležni utvrde sve činjenice ovog slučaja, a krajnje je vreme da svi zajedno kao društvo stvorimo podsticajno i bezbedno okruženje za trudnice i porodilje, jer to je pitanje zdravlja i kvaliteta života, ali i suštinsko pitanje ravnopravnosti žena:

Brankica Janković
foto: Kurir televizija

- Svi relevantni akteri, pre svega ustanove zdravstvene zaštite, moraju biti uključene u stvaranje boljih uslova i atmosfere u kojoj odlazak na porođaj neće značiti potresno i traumatično iskustvo, pa i razlog da se odustane od naredne trudnoće, već će predstavljati poseban trenutak i radost za svaku majku i tu porodicu.

- Preklinjem ga da me porodi na carski, da mi spase dete, a on me udara i stiska za vilicu, preti da će me udariti, imaću "dve lobanje", da će da mi smrska glavu, vređa na nacionalnoj osnovi. I dalje molim za pomoć. Kad je video da beba ne može da se rodi nikako, zaustavlja mi porođaj, kreće da mi daje anesteziju i da me cepa vaginalno da bi beba mogla da izađe. Skače po stomaku, stiska rebro, lomi mi rebro, gubim svest, beba se zaglavila u karlici i tu se ukakila od pritiska i progutala sav sadržaj. Uzme vazduh, ali ne može da izdahne jer su joj pluća začepljena. Dolazi do stvaranja mehurića na plućima. Uspevaju u 23.05 da izvade bebu, nije disala, srce joj je stalo. Uspeli su da je reanimiraju, stave na aparate i transportuju za Novi Sad. Ali ujutru su javili u šest da je beba preminula, ali i da bi, da je ostala živa, bila biljka, imala bi oštećenja na mozgu - ispričala je ona.

Zoran Pašalić

Prijavite nasilje i nemar

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pozvao je sve žene koje su se tokom poslednjih šest meseci suočile sa neadekvatnim lekarskim pristupom tokom porođaja, od njegove pripreme do izlaska iz bolnice, da se obrate toj instituciji, kako bi se stvorili uslovi za utvrđivanje odgovornosti u pogledu nesavesnog postupanja prema porodiljama u ginekološko-akušerskim zdravstvenim ustanovama, bilo da je reč o verbalnom nasilju ili medicinskom nemaru:

- Dok se država bori za svako dete, jer kao društvo starimo, postoje i oni koji koji umesto da budu nosioci te podrške i iskrene brige za život buduće majke i njenog deteta, čine da se porođaj pre doživljava kao neprijatno iskustvo nego kao prirodan čin i jedan od najradosnijih trenutaka u životu žene. Tome se mora stati na put, jer zbog pojedinačnih slučajeva svi plaćaju cenu, i pacijenti i medicinska struka.

I Jeleni Ivković iz Rume, kako je ispričala za Kurir, mnogo je drago što je doktor M. M. uhapšen.

Jelena Ivković
foto: Privatna Arhiva

- Nadam da će duže biti u zatvoru, a ja sam za to da na robiji ostane doživotno zbog smrti dva deteta - moga sina i Maričine ćerkice, koji je trebalo da se rode živi i zdravi, ali su umrli njegovom krivicom - rekla je Jelena, čiji je sin nakon tri i po meseca borbe za život preminuo pre skoro godinu dana zbog teškog oštećenja mozga usled gubitka kiseonika tokom porođaja u bolnici u Sremskoj Mitrovici za šta optužuje ginekologa M. M, koji je i vodio njenu trudnoću.

Teško delo protiv zdravlja

Podsetimo, M. M. (45), lekar Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici, uhapšen je u petak zbog, kako je saopštio MUP, postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo teška dela protiv zdravlja ljudi.

Danica Grujičić

Partneri će uskoro moći da prisustvuju porođaju

Zbog brojnih slučajeva akušerskog nasilja, veliki deo javnosti podržao je peticiju da se mamama omogući besplatna pratnja na porođaju, a ovo bi, sudeći prema rečima ministarke zdravlja Danice Grujičić, uskoro moglo i da zaživi.

Danica Grujičić, Doktori, Doktorke
foto: Nemanja Nikolić, Shutterstock

- Radili smo i detaljnu analizu broja porođaja po porodilištima kako bismo obezbedili sigurnost porodiljama. Uskoro ćemo omogućiti supružnicima ili partnerima da prisustvuju porođajima ukoliko to žele. To će majkama uliti dodatnu sigurnost. Republičke stručne komisije ministarstva već rade na pravilnicima kojima će se u budućnosti određvati pravila ponašanja i postupanja u porodilištima. Što se tiče akušerskog nasilja o kome sa više puta govorilo u javnosti, ono je nedopustivo - poručila je u petak ministarka.

Prema članu 259 Krivičnog zakonika ako "neko lice bude teško telesno povređeno ili mu zdravlje bude teško narušeno, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina", a advokat Denis Bećirić kaže za Kurir da je u slučaju smrti kazna i veća:

Denis Bećirić
foto: Kurir televizija

- Ukoliko je prilikom izvršenja nekog od krivičnih dela iz grupe dela protiv zdravlja ljudi, u koju spada između ostalog i krivično delo nesavesnog lečenja, nastupila smrt nekog lica, zakon previđa kaznu zatvora u trajanju od 2 do 12 goodina.

Bonus video:

02:14

MONSTRUMU IZ MIRIJEVA PRETI KAZNA DO 10 GODINA ZATVORA! Advokat o ocu iz pakla koji je 15 messeci držao ćerku (8) u kadi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja