TRAŽE DA VLASNICI PASA I MAČAKA IMAJU PRAVO NA BOLOVANJE AKO SE LJUBIMCI RAZBOLE! Ovo su naveli kao razloge za inicijativu!
Foto: Promo

neobičan predlog

TRAŽE DA VLASNICI PASA I MAČAKA IMAJU PRAVO NA BOLOVANJE AKO SE LJUBIMCI RAZBOLE! Ovo su naveli kao razloge za inicijativu!

Društvo -

Politička stranka Istina zatražila je, na zvaničnom sajtu stranke, da se uvede pravo na bolovanje i negu kućnih ljubimaca, prvenstveno za vlasnike pasa i mačaka!

Ovu neobičnu inicijativu su objasnili time da su vlasnici po zakonu dužni da svom ljubimcu ukažu pomoć, ali da ponekad nastane problem jer je odsustvo sa posla zbog bolesti ljubimca teško pravdati poslodavcu.

ljubimci
foto: Shutterstock

- Politička stranka Istina zahteva da se uvede pravo na bolovanje i negu kućnih ljubimaca, prvenstveno za pse i mačke. Svaki držalac životinje po zakonu je dužan da joj blagovremeno obezbedi pomoć veterinara i negu ako je životinja obolela. U suprotnom mu preti kazna do 50.000 dinara. Vlasnici kućnih ljubimaca tako neretko dolaze u situaciju da biraju ili da plate kaznu i ugroze život ljubimca, ili da dobiju otkaz ako se zbog toga ne pojave na poslu. Takva neusaglašenost propisa veoma otežava život građanima i potpuno je nedopustiva u pravednoj i pravno uređenoj državi - navode u ovoj stranci.

Ivana Vujasin, predsednica političke stranke Istina rekla je da se društvoo danas suočava sa ogromnim ekonomskim izazovima i lečenje kućnih ljubimaca može biti veoma skupo.

Psi
foto: Profimedia

- Naša je obaveza olakšati život građanima i mnoge stvari učiniti jeftinijim i dostupnijim, a ne da ljudi imaju dilemu da li da izaberu kaznu ili otkaz. Takva dilema ne sme da postoji i naš je cilj moderna i uređena Srbija u kojoj je građanin zaštićen. Zato je jedna od stvari za koje se zalažemo ne samo liberalizacija režima bolovanja, već i to da neka lečenja i terapije kućnih ljubimaca budu pokriveni zdravstvenim osiguranjem. Potrebno je brinuti se za njihovu dobrobit, ali isto tako voditi računa i o radnim obavezama i kao društvo neophodno je da ovo zakonski usaglasimo i da pronađemo ravnotežu izmedu ova dva važna aspekta društvenog života - istakla je.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track