"IZVUKLI SMO POUKE JER SMO ISTI POŽAR IMALI PRE TRI GODINE" Jagodić izneo nepoznate detalje: Ove informacije su nam olakšale posao
Foto: Kurir televizija

KURIR TV

"IZVUKLI SMO POUKE JER SMO ISTI POŽAR IMALI PRE TRI GODINE" Jagodić izneo nepoznate detalje: Ove informacije su nam olakšale posao

Društvo -

Kurir je prenosio kako izgleda kineski tržni centar dan posle velikog požara, a kako je izgledala juče borba sa vatrenom stihijom, opisao je gost "Pulsa Srbije" Bojan Jagodić, zamenik komandanta Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd

Veliki izazov za vatrogasce juče, ali čini se jednako veliki kao i pre skoro tri godine kada je u istom tržnom centru izbio požar.

Koliko je zapravo bio izazov da se obuzda pomahnitali požar i koliko je bio otežan pristup samom objektu, odgovorio je Jagodić.

požar, Blok 70
foto: Petar Aleksić

- Vatrogasna spasilačka brigada Beograda je dobila dojavu u 6:58, a prvo je alarmirana jedinica sa Novog Beograda koja je bila i najbliža. Ona je stigla u 7:03, znači pet minuta je trebalo da dođe na lice mesta. Sam problem koji smo mi imali prilikom prilaska na lice mesta, bio je gomila parkiranih automobila i svih tih tezgi gde su prodavali. To je nam usporilo i tih par minuta. Međutim, za razliku od pre tri godine, olakšavajuća okolnost je bila ta što smo imali stanicu na Novom Beogradu. Pre tri godine nismo imali tu stanicu. Tako da nam je stizanje na lice mesta tri puta bilo brže nego pre - započeo je Jagodić.

Potom je opisao šta je zatekla jedinica koja se prva pojavila na lice mesta:

- Te prve jedinice koje su stigle, poslali smo ih sa Novog Beograda, a ostale jedinice koje su bile su iz Zemuna, Voždovaca, Košutnjaka, Zvezdare, sve smo jedinice odmah uputili na lice mesta pošto smo znali od prošlog puta kakva je situacija. Kada su prve jedinice stigle na lice mesta, znači oni su zatekli plamen koji je već izbio na krov, bilo je zahvaćeno već nekoliko lokala. Akcija gašenja, ja mogu reći da je mnogo efikasnija bila sada nego pre te tri godine. Dakle, mi smo izvukli neke pouke.

Izvukli pouke iz prvog požara

Nemačka, Vatrogasci
foto: Shutterstock

- Izvukli smo neke pouke i imali smo ozbiljne analize posle tog prvog požara, tako da je sada sve bilo mnogo efikasnije i mnogo bolje - objasnio je Jagodić.

Potom je odgonetnuo da su te poruke doprinele efikasnijem gašenju požara, s obzirom na to da su ovog puta znali kako pristupiti objektu ili slično:

- Upravo to. Znači mi smo znali strukturu objekta, znali smo sa čim ćemo da se susretnemo kada budemo došli na lice mesta i onda smo po automatizmu znali šta treba da radimo. Ja moram reći da je u trenutku stizanja jedinica, požar već bio rasplamsan, zašto? Zato što je unutra bilo baš toliko goreve materije, puno plinskih boca, imali smo par eksplozija tih boca, tako da je sve to izgledalo dramatično.

Potom je opisao kako izgleda taj prvi kontakt sa informacijama požara:

- Prvo, kada te jedinice koje stižu na lice mesta daju nam prve informacije, pošto sve dojave nam idu u operativni centar 193, taj centar dobija dojave i onda on je, da kažemo, ajde, mozak i taj koji šalje jedinice. Taj prvi dolazak je najbitniji, da bi znali kako dalje da postavimo naše jedinice.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

01:31

EVAKUACIJA ZBOG VELIKIH POŽARA U KANADI: Vatra zahvatila severoistok zemlje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track